wtorek, 19 sierpnia 2014

Murzynek porzeczkowy






























Pyszne, wilgotne ciasto na dużą blachę. Proste i smaczne, a przede wszystkim tanie.

Składniki:
2 tabliczki białej czekolady
posypka kolorowa
1 kostka margaryny
1 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
4 łyżki kakao
op cukru waniliowego
6 jajek
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 słoiku dżemu o sm. czarnej porzeczki

Margarynę ,wodę,cukier,cukier waniliowy i kakao gotuje na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników.Odstawiam do wystygnięcia.
IMG_20140804_192332
Do letniej masy dodaje jajka i miksuje.Nie przerywając miksowania dodaje przesianą mąkę z proszkiem i sodą,miksuje na małych obrotach do połączenia składników.
IMG_20140804_193602
Na sam koniec dodaje dżem i mieszam łyżką .
IMG_20140804_211341
Ciasto przelewam do blaszki wyłożonej papierem.
IMG_20140804_211710
Piecze w rozgrzanym do 180 st.C ok 50 min. Gdy ciato ostygnie, rozpuszczam czekolady i polewam nimi ciasto. Posypuję kolorową posypką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz