Pyszne, wilgotne ciasto na dużą blachę. Proste i smaczne, a przede wszystkim tanie.
Składniki:
2 tabliczki białej czekolady
posypka kolorowa
1 kostka margaryny
1 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
4 łyżki kakao
op cukru waniliowego
6 jajek
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 słoiku dżemu o sm. czarnej porzeczki
Margarynę ,wodę,cukier,cukier waniliowy i kakao gotuje na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników.Odstawiam do wystygnięcia.
Do letniej masy dodaje jajka i miksuje.Nie przerywając miksowania dodaje przesianą mąkę z proszkiem i sodą,miksuje na małych obrotach do połączenia składników.
Na sam koniec dodaje dżem i mieszam łyżką .
Ciasto przelewam do blaszki wyłożonej papierem.
Piecze w rozgrzanym do 180 st.C ok 50 min. Gdy ciato ostygnie, rozpuszczam czekolady i polewam nimi ciasto. Posypuję kolorową posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz