niedziela, 24 sierpnia 2014

Bitki ze schabu w sosie pieczarkowym





























Kruche mięso w aromatycznym sosie... Do tego dowolne dodatki np. ziemniaki, kasza, makaron, a u mnie kopytka i surówka z czerwonej kapusty. Tradycyjny niedzielny obiad na medal.

Składniki:
- 4 plastry schabu
- 25 dag pieczarek
- 1 cebula
- sól i pieprz
- 2 łyżki mąki + 1/2 szklanki wody na zasmażkę
















Mięso myję i wysuszam ręcznikiem papierowym. Lekko rozbijam, przyprawiam solą i pieprzem. Smażę na rozgrzanym oleju.
















Przełożyć do garnka, wlewam szklankę wody i duszę pod przykryciem na małym ogniu ok. godziny, a właściwie do czasu gdy mięso skruszeje. W razie potrzeby podlewam wodą.















Pieczarki kroję w paseczki,cebulę w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę, gdy się zezłoci dodaję pieczarki, przypruszam solą, pieprzem i smażę  kilka minut. Pieczarki przekładam do mięsa i duszę jeszcze 10 minut. Mąkę dokładnie mieszam z wodą, aby nie było grudek. Wlewam do mięsa. Mieszam, doprawiam w razie potrzeby.

1 komentarz: