środa, 20 sierpnia 2014

Penne z kurczakiem w sosie śmietanowo – serowym





























Pyszne, szybkie danie, w którym wykorzystuje kurczaka z dnia poprzedniego (pieczonego lub z rosołu). W mojej kuchni nic się nie zmarnuje.

Składniki:
200 g makaronu penne
ok. 300 g kurczaka pieczonego lub gotowanego ( u mnie pieczona ćwiartka z kurczaka)
1 średnia cebula drobno posiekana
olej
500 ml śmietanki 18 %
100 g startego żółtego sera (u mnie edamski )
Sól, pieprz
Oregano, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa, bazylia

Mięso obrać i pokroić.
IMG_20140805_191641
Makaron gotuje al dente. Na rozgrzanym oleju szklę cebulę. Dodaje mięso. W misce mieszam śmietanę z solą, pieprzem, startym serem, oregano, czosnkiem i gałką muszkatołową, po czym dodaje do mięsa. Zagotowuję.
IMG_20140805_192325
Wyłączam grzanie po czym dodaje makaron i dokładnie mieszam.
IMG_20140805_192502
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz