niedziela, 31 sierpnia 2014

Muffinki z budyniem






























Muffinki uwielbiam pod każdą postacią, dlatego często je piekę... Dziś wersja z budyniem:)


Składniki 
  • 1 budyń waniliowy 
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g margaryny
  • 160 g cukru
  • 570 ml mleka
  • 2 jaja

 Budyń gotuję w 400 ml mleka - ma być bardzo gęsty. Margarynę roztapiam, następnie rozpuszczam w niej cukier i studzę. W naczyniu mieszam mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu mieszam mleko(170ml) z jajkami. Do suchych składników dodaje mleko z jajkami i margarynę z cukrem.Składniki łącze, ale nie mieszam za długo. Ciasto ma być grudkowate, nierówne. Na dno foremki wykładam troszkę ciasta, nakładam budyń i przykrywam ciastem - ja piekłam w foremkach papierowych. Piekę ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. 



4 komentarze: