Właśnie zaczyna się sezon na leczo… Postanowiłam w tym roku zacząć od dania z papryki, cukinii i pieczarek. Cały garnek zniknął w kilka chwil, gdyż zarówno ja, jak i mój narzeczony przepadamy za węgierskim przysmakiem. Polecam!
Skłaniki:
- 5 różnokolorowych papryk (u mnie 3 czerwone i 2 zielone)
- 2 średnie młode cukinie
- kilka pieczarek
- 1 duża cebule
- 1 kiełbasa
- 3 parówki
- 1 puszka pomidorów
- sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
- olej do smażenia
Paprykę kroję w większą kostkę, pieczarki i cukinie w półplasterki, cebulę drobno siekam.
Kiełbasę i parówki kroję w plasterki. Na oleju w
garnku szklę cebule. Dodaję pieczarki, chwilę razem smażę. Dorzucam
paprykę i cukinię.
Po kilku minutach dolewam pomidory z puszki i duszę wszystko do miękkości.
Na osobnej patelni podsmażam kiełbasę i parówki.
Dodaję do warzyw, gotuję jeszcze razem chwilę. Doprawiam do smaku dość
mocno solą, pieprzem, ziołami i papryką. Podaję z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz