czwartek, 20 listopada 2014

Barszcz czerwony z makaronem






























W moim rodzinnym domu barszcz czerwony jadało się z makaronem lub uszkami. Nigdy nie pomyślałabym, że można go podać z ziemniakami. Na blogach, które czytam barszczyk zawsze jest podawany z ziemniakami!  Ja raczej się nie przekonam, więc polecam wszystkim moją wersje:)

Składniki

  • 5 średnich buraków
  • 2 marchewki
  • lubiony gruby makaron
  • 3 ziela angielskie
  • 4–5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2–3 łyżki
  • ¾ szklanki kwaśnej śmietany, 12%
  • majeranek
  • szczypta cukru
  • 3 skrzydełka

 Skrzydełka myjemy i zalewamy. Gotujemy na małym ogniu ok 30 minut. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki. Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą, kilka centymetrów nad buraki. gotujemy do miękkości i dodajemy wraz z wodą do skrzydełek. Dodajemy ziele angielskie, pieprz, rozgnieciony czosnek, liście laurowe i ocet oraz marchewkę. Całość razem powoli gotujemy. Śmietanę rozcieńczamy gorącym barszczem i łączymy. Barszcz doprawiamy wg smaku: octem, pieprzem, jeśli jest jeszcze potrzeba, solą i szczyptą cukru. Dodajemy majeranek, mieszamy. Podajemy z ugotowanym makaronem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz