Kotlety mielone to tradycyjny polski obiad. Nie ma domu w którym na stole nie znajdował klasyczny kotlet mielony z ziemniaczkami i surówką.
Sos pieczarkowy to wspaniały dodatek do kotletów mielonych.
Kotlety mielone:
½ kg mielonego mięsa
1 czerstwa bułka
3 ząbki czosnku
1 jajko
majeranek, kminek (mielony),
słodka papryka w proszku
,sól ziołowa,
pieprz ziołowy
3 łyżki kaszy manny
olej
Sos pieczarkowy:
50 dag pieczarek
15 dag cebuli
2 łyżki oleju
sól,
pieprz kolorowy,
oregano
3 łyżki mąki
Mięso mielone przekładamy do miski. Bułkę namaczamy w mleku, a
następnie dokładnie odciskamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do
miski z mięsem dodajemy bułkę, czosnek, surowe jajko, szczyptę majeranku,
mielonego kminku, słodkiej papryki w proszku, soli, pieprzu oraz kaszę
mannę. Całość razem mieszamy. Z masy mięsnej formujemy kotlety i smażymy z obu stron na złoty kolor
na rozgrzanym oleju.
Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej,
wrzucamy cebulę i szklimy. Pieczarki kroimy w plasterki i wrzucamy do cebuli. Dodajemy sól i pieprz. Dusimy i podlewamy szklanką wody i zagotowujemy. Z wody i mąki robimy zaklepkę i dodajemy do sosu. Chwilkę gotujemy. Do gorącego sosu wkładamy kotlety mielone.
Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką np. z marchewki i jabłka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz