wtorek, 25 listopada 2014

Kotlety mielone w sosie pieczarkowym





























Kotlety mielone to tradycyjny polski obiad. Nie ma domu w którym na stole nie znajdował klasyczny kotlet mielony z ziemniaczkami i surówką.
Sos pieczarkowy to wspaniały dodatek do kotletów mielonych.


Kotlety mielone: 
½ kg mielonego mięsa 
1 czerstwa bułka 
3 ząbki czosnku 
1 jajko 
majeranek, kminek (mielony), słodka papryka w proszku ,sól ziołowa, pieprz ziołowy 
3 łyżki kaszy manny 
olej 
 
Sos pieczarkowy: 
50 dag pieczarek 
15 dag cebuli 
2 łyżki oleju 
sól, pieprz kolorowy, oregano
3 łyżki mąki


Mięso mielone przekładamy do miski. Bułkę namaczamy w mleku, a następnie dokładnie odciskamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do miski z mięsem dodajemy bułkę, czosnek, surowe jajko, szczyptę majeranku, mielonego kminku, słodkiej papryki w proszku, soli, pieprzu oraz kaszę mannę. Całość razem mieszamy. Z masy mięsnej formujemy kotlety i smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i szklimy. Pieczarki kroimy w plasterki i wrzucamy do cebuli. Dodajemy sól i pieprz. Dusimy i podlewamy szklanką wody i zagotowujemy. Z wody i mąki robimy zaklepkę i dodajemy do sosu. Chwilkę gotujemy. Do gorącego sosu wkładamy kotlety mielone. Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką np. z marchewki i jabłka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz