niedziela, 23 listopada 2014

Kokardki z mięsem mielonym






























Bardzo lubię gotować, ale są dni kiedy nie mam czasu lub po prostu nie chce mi się stać cały dzień w kuchni. Ta potrawa jest szybka i mało pracochłonna, idealna dla osób zapracowanych.

Składniki:
  • 30 dkg mięsa mielonego (u mnie wołowina)
  • op. ugotowanego makaronu kokardki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżki przyprawy uniwersalnej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • ćwierć szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 3 – 4 łyżki sosu pomidorowego (najlepiej własnej roboty)
  • odrobina tartego sera
 Mięso mielone podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dusić na małym ogniu aż mięso puści soki. Dolać połowę wody, jarzynkę i koncentrat, podduszać jeszcze kilka minut, wlać resztę wody ze szklanki i dodać sos pomidorowy oraz przeciśnięte przez prasę ząbki czosnku, zostawić na 5 min, na niewielkim gazie. Jeżeli istnieje taka konieczność doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z makaronem i posypać żóltym serem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz