środa, 12 listopada 2014
Delikatna szynka w sosie
Idealnie uduszone mięsko w delikatnym sosie... Mniam! Moja mała wariacja na temat gulaszu, ale w wersji dużo lżejszej. Podałam z pyszną surówką z białej kapusty i makaronem:)
- 500 g szynki wieprzowej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- 3 łyżki mąki
- 3 ziarna pieprzu
- kostka mięsna
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 liście laurowe
- olej do smażenia
Mięso kroję na drobne kawałki, solę i pieprzę. Smażę na patelni aż się zarumieni. Dodaję posiekaną cebulę, startą marchewkę i przyprawiam ziołami i słodką papryką. Smażę chwilę, a następnie zalewam całość wrzątkiem (tak aby mięsko było zakrytę). Dodaję liście laurowe, ziarna pieprzu i kostkę mięsną. Dokładnie mieszam, przykrywam i duszę na małym ogniu do miękkości mięsa (ma się wręcz rozpadać).
Do 1/3 szklanki wody dodaję mąkę i dokładnie mieszam. Dodaję do potrawy i jeszcze chwilę gotuję, aż sos zgęstnieje.
Podaję z makaronem, kaszą, ziemniakami lub pieczywem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz