O tej porze roku na obiad staram się podawać treściwe i sycące dania. Fasolka po bretońsku świetnie rozgrzewa i nasyci nawet największego łakomczucha. Choć jest bardzo kaloryczna to od czasu do czasu warto się skusić:)
składniki:
- 0,5 kg fasoli Jaś
- 2 litry bulionu (u mnie rosół)
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 20 dkg wędlin lub boczku
- 30 dkg dobrej jakościowo kiełbasy
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- przyprawa uniwersalna
- majeranek
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- ostra papryka w proszku
Prosta i godna polecenia wersja na fasolkę :) Sama robię bardzo podobnie :) Zapraszam do spróbowania - http://fasolkapobretonsku.net.pl
OdpowiedzUsuń