Składniki
25 dag łuskanego grochu30 dag wędzonego boczku
3 marchewki
2 małe pietruszki
kawałek selera
liść pora
garść suszonego lubczyku
3 listki suszonego liścia selera
1 kostka rosołowa
1 cebula
2 ząbki czosnku
6-7 ziemniaków
1 łyżeczka cząbru
1 czubata łyżka majeranku
1 czubata łyżka przyprawy uniwersalnej
sól,pieprz
Groch przebrać, wypłukać i namoczyć na noc. Marchew, pietruszkę i korzeń
selera obrać, opłukać ,pokroić na mniejsze kawałki.Zalać wrzątkiem,
włożyć namoczony groch,zagotować.Rozetrzeć w dłoniach suszony
lubczyk,wsypać do zupy, dołożyć liść suszony selera.Na patelni podsmażyć
boczek pokrojony w plastry lub kostkę, wrzucić posiekany drobno czosnek
i cebulę, podsmażyć.Wrzucić do zupy.Wsypać przyprawę uniwersalną, wrzucić
kostkę, lekko posolić i opieprzyć.Gotować ok.40 minut.Ziemniaki
pokroić w kostkę i dodać do zupy po 40 minutach, wsypać też cząber i
majeranek.Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.Groch się rozgotuje i
zagęści zupę, więc ja jej nie zagęszczam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz