czwartek, 18 sierpnia 2016

Drobiowe pulpeciki na parze

Dziś danie w wersji fit. Jako mama karmiąca staram się zdrowo odżywiać, dlatego zakupiłam parowar. To był świetny zakup - nawet zwykłe ziemniaki ugotowane w ten sposób są smaczniejsze. Drobiowe pulpeciki są bardzo delikatne i rozpływają się w ustach. Można podać je z sosem np. koperkowym lub pomidorowym, ale ja zjadłam bez sosu, w towarzystwie makaronu pełnoziarnistego i kalafiora.

Składniki (mi wyszło 10 sztuk):
40 dag fileta z kurczaka
1 marchew
łyżka posiekanej natki pietruszki
1 jajko
2-3 łyżki kaszy manny
sól i pieprz do smaku


Fileta z kurczaka umyć, oczyścić, a następnie zmielić. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach,  dodać do mięsa wraz z natką, wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem, dodać kaszę mannę i dokładnie wymieszać. Z powstałej masy uformować pulpety i gotować na parze przez 25-30 minut.

22 komentarze:

  1. Bardzo delikatne, moja mama robi podobne. Dobre nawet, gdy ma się problemy z żołądkiem. Super fit danie :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. One są przepyszne!
    Ale cudne! Koniecznie muszę wypróbować!
    Zapraszam na swojego bloga :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietny pomysl! Fajnie, ze dalas tez przepis, bo wlasnie szukam pomyslow na potrawy z parowaru! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie wykorzystam przepis, bo akurat kończą mi się pomysły na dania z parowaru :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne i zdrowe danie. Bardzo często takie robię, jedynie nie dodaję kaszy manny do zagęszczenia ;) Lubię je zrobić w większej ilości i zamrozić, a w razie potrzeby wyjąć i odgrzać - świetne rozwiązanie w zabiegany dzień!

    OdpowiedzUsuń
  6. oj bardzo chętnie bym zjadła taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mnie obecnie chyba zbyt fit :) Pamiętam jeszcze te czasy jako karmiąca matka. Też talerz był fit :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe. Jeszcze takich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne i aromatyczne, też lubię takie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wersja light, dobra nawet dla wrażliwców żoładkowych

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo lubię wszelkie pulpeciki, ale przygotowuję tradycyjnie.
    Muszę chyba sie rozglądnąć za parowarem:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie dietetyczne, super przepis. Uwielbiam pulpeciki.

    OdpowiedzUsuń
  13. jak zdrowo...mój synek jest wielbicielem pulpetów w sosie koperkowym....ciekawe jakby zareagował na taka wersję? :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pulpeciki na parze - jestem na tak!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zdrowo i syto, a przy tym ucieszy mięsożerców :)Sama jak karmiłam sporo dań robiłam na parze.

    OdpowiedzUsuń
  16. Każde pulpeciki zjem ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie pulpeciki robi nam mama raz na jakiś czas gdy przyjeżdżamy do rodzinnego domu :) Mięsko chce na upchnąć za każdym razem gdy się widzimy xD Ale trzeba przyznać , że takie pulpeciki są bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń