piątek, 19 sierpnia 2016

Pieczona pierś z kurczaka z ziemniakami

Kolejne danie w wersji fit. Zamiast piersi można użyć dowolnych części kurczaka lub po prostu poporcjowanego ptaka:) Podane w towarzystwie Surówki z marchwi i jabłka.


Składniki 
 1 pierś z kurczaka (cała podwójna ze skórą i kośćmi)
0,7 kg ziemniaków
sól, czosnek granulowany, papryka mielona, oregano, majeranek
olej

Pierś podzielić na cztery części, każdą z nich obsypać przyprawami. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w grubsze kawałki, osuszyć papierowymi ręczniczkami. Przełożyć do miski, polać olejem, dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać.
Następnie kawałki kurczaka ukłożyć na dużej blaszce, dołożyć ziemniaki... Piec w 180 stopniach z termoobiegiem ok. 50-60 minut. 

Warzywa psiankowate 2016

15 komentarzy:

  1. Pyszna! Z ziemniaczkami smakuje najlepiej. Do tego jakaś pyszna surówka i obiadek wspaniały wjeżdża na stół. Pięknie wypieczone. Pozdrowionka, miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super obiadek, w dodatku w towarzystwie mojej ulubionej surówki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama bardzo często robi takie danie :) Do ziemniaczków sieka jeszcze cebulkę, paprykę i czosnek jako dodatek. Wyśmienite na niedzielny obiad!

    OdpowiedzUsuń
  4. Często podaję takiego kurczaczka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie takie dania to ja uwielbiam.
    Zajadłabym się ze smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smaczny obiad idealny na nadzielę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne danie na prosty rodzinny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Obiad idealny dla naszego podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie ma to jak dobre mięsko, a pieczone to już istne cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszny obiadek :) pieczoną pierś bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie ziemniaczki w przyprawach :)

    OdpowiedzUsuń