piątek, 16 września 2016

Biała dama

Dziś popisowe ciasto mojej mamy. Sama nie wiem, czemu mówimy na nie "biała dama", mama miała tak zapisane i tak zostało. Ja lubię babki i muffiny, dlatego nie dawałam zbyt dużo kremu, ale można zmienić proporcje i dać więcej kremu:)

Składniki (blacha 25x35):

ciasto:

5 jajek

1 szklanka mąki pszennej tortowej
125 g cukru
3 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:
0,5 l śmietany tortowej 36%
0,5 szkl. cukru pudru
śmietan fix 

do nasączenia:
1 szkl. wody
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 łyżeczki cukru
1 łyżka rumu lub 3 krople aromatu rumowego

tabliczka gorzkiej czekolady


Jajka utrzeć do białości z cukrem. Dodać kakao i mąkę. Dokładnie wymieszać, po czym dodać proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. ( do tzw. suchego patyczka).  Śmietanę (koniecznie dobrze schłodzoną) ubić na sztywno, w połowie ubijania dodając cukier puder oraz śmietan fix. Gotowe ostudzone ciasto przekroić na pół, usunąć papier. Spód ciasta ponownie włożyć do formy, lekko nasączyć po czym wyłożyć połowę masy śmietanowej. Podobnie postąpić z druga połową ciasta. Górna warstwę śmietany można posypać startą czekoladą. Odstawić ciasto do lodówki do stężenia. 


23 komentarze:

  1. Pysznie to wygląda, uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aj, jak ja uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta! Sama ostatnio upiekłam brownie bananowe i jeszcze nie zjadłszy tego, upiekłam kolejne xD
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna, zjadłabym kawałeczek, a może i dwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne ciacho :) Ja robię białą damę na kakaowym biszkopcie z kremem o smaku cytrynowym z dodatkiem galaretki, ale taka też musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie słyszałam wcześniej o tym cieście, bardzo fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie słyszałam o tym cieście, ale wygląda mega apetycznie ! To taki typowy poobiedni deser do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też pierwszy raz słyszę :-) Ciasto bardzo fajne :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. To taki biszkopcik. Bardzo fajne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajne ciasto, pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. No taka dama z pewnością znajdzie sobie szybko towarzysza! Niestety coś czuję, że ten towarzysz szybko się na nią połakomi i... po białej damie ;) Takie pyszne ciasto znika z talerzyków z prędkością światła. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, chyba poczęstuję się ... przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam ... ale super ciasto.
    Pychotka po prostu, Biała Dama to ciasto powinno być białe a ono piękne, kakaowe. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaka fajna nazwa, pyszne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Twoje ciasto wygląda przepysznie! aż zgłodniałam. do kawki byłoby w sam raz. mniam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ależ bym zjadała! Wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie słyszałam wcześniej tej nazwy, ciasto wygląda na lekkie i pulchniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale zachciało mi się tak pysznego ciacha! Wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  18. No w sumie nie taka biała :P Ale i tak bardzo apetyczna :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam czekoladowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń