poniedziałek, 19 września 2016

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Zapewne zauważyliście, że zapiekanki często goszczą w naszym domu. Bardzo je lubię, gdyż jak nic czyszczą mi lodówkę:) Po za tym łatwo i szybko się je przygotowuje. 


Składniki:
400 g makaronu (u mnie świderki)
500 g mięsa mielonego (u mnie szynka)
1 czerwona papryka
1 duża cebula
300 g pieczarek
puszka pomidorów krojonych
2 ząbki czosnku
15 dag startego żółtego sera lub mozzarelli
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, oregano
olej

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć mięso. Gdy straci surowość dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucić pokrojone pieczarki i smażyć aż pozbędą się wody. Następnie wlać pomidory i doprawić. Zdjąć z ognia i wymieszać z makaronem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać serem i zapiekać do rozpuszczenia sera w temperaturze 180 stopni.

20 komentarzy:

  1. Pycha, zjadłabym :) Uwielbiam makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U Ciebie jak zwykle bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś dla naszego brata, który wprost uwielbia tego typu zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. teraz czas na takie sycące zapiekanki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak to apetycznie wygląda! No dosłownie zapiekanka doskonała :) Uwielbiam takie pyszne zapiekanki, które są doskonałe w smaku i można się nimi najeść :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam bo przy malym dziecku nie mam czasu na stanie przy garach:)

      Usuń
  6. Pyszna i syta, szybki obiad gotowy w kilka chwil

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię zapiekanki i to bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również lubię takie zapiekanki są bardzo sycące. A poza tym nie wymagają bardzo dużego kunsztu kulinarnego!

      Usuń
  8. Ale narobiłaś mi smaka, mniam!

    OdpowiedzUsuń