poniedziałek, 5 września 2016

Bułeczki drożdżowe ze śliwką

Dziś pora na popisowe danie mojego teścia. Z zawodu jest piekarzem, więc to do czegoś zobowiązuje. Te drożdżóweczki urzekły mnie natychmiast. Próbowałam wariantu ze śliwkami oraz z truskawkami. W przyszłym roku planuje wykorzystać ten przepis do jagodzianek:)

Składniki na 7-8 sztuk:

250g mąki

125 ml mleka
50g masła lub margaryny
1,5 łyżki cukru
2 łyżeczki suchych drożdży
1 jajko
szczypta soli

7-8 śliwek

kruszonka:
3 łyżki mąki
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
25g masła lub margaryny

lukier (opcjonalnie)

Do miski wsypać: mąkę, cukier, suche drożdże i sól. Dobrze wszystko wymieszać. Dodać żółtko, mleko i roztopioną chłodną margarynę lub masło. Całość zagnieść na jednolite ciasto (gdyby było zbyt rzadkie podczas wyrabiania można podsypać odrobiną mąki). Wyrobione ciasto odstawić na ok. 30 min w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

W tym czasie z  podanych składników zagnieść kruszonkę  i wydrylować śliwki.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 7 - 8 części (u mnie 8 mniejszych).  Każdą część ciasta rozgnieść rękoma na placek. Na środku układać śliwkę i zlepić tworząc bułeczkę. Drożdżówki odstawić na kolejne 30 min do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem  i posypać na wierzchu kruszonką. Piec w temperaturze 170 stopni na złoty kolor (około 25 minut). Przyzdobić lukrem:)




25 komentarzy:

  1. Wyglądają- apetycznie- ja osobiście nie lubię wypieków ze śliwkami, ale chętnie bym je zastąpiła jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez wole z jagodami, ale dziś wersja jesienna:)

      Usuń
  2. Ciasto drożdżowe i śliwkowe smaki to strzał w dziesiątkę. Od dziecka uwielbiam. Skradłabym Ci taką bułeczkę do herbatki :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne bułeczki, bardzo lubię wypieki ze śliwką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zazdroszczę teścia piekarza - kocham pieczywo, drożdżówki, bułeczki, ciasta, cebularze... Mam to chyba po dziadku, który był właśnie piekarzem :P Wyglądają przeapetycznie, a nigdy nie miałam okazji jeść drożdżówki ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Póki nie poznałam teścia też nie jadłam ze śliwkami:)

      Usuń
  5. jakoś nie lubię suchych drożdży-albo one mnie nie lubią i ciasto wychodzi nieco twardsze;)Bułeczki fajne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O mniam, uwielbiam takie wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam bułeczki drożdżowe dość często je piekę

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis zawodowego piekarza? Zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bułeczki obłędne! Ale Ci dobrze ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Też bym chciała mieć takiego teścia! :) Uwielbiam piec drożdżowe bułeczki, wersji ze śliwkami jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne bułeczki, smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam domowe drożdżówki <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie bułeczki są pyszne :-))

    OdpowiedzUsuń
  14. wstyd się przyznać ale nie robiłam jeszcze połączenia drożdżowe plus śliwki ;) muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają bardzo apetycznie ^^ ja w tym roku śliwki miałem tylko raz i wylądowały w cieście :) Dodaję do obserwowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  16. A ja jeszcze nie piekłam w życiu drożdżówek...

    OdpowiedzUsuń
  17. Robiłyśmy kiedyś takie ale do ciasta dodawałyśmy jeszcze puree z dyni :D Pychotka i miła niespodzianka w środku!

    OdpowiedzUsuń