poniedziałek, 12 września 2016

Sernik na budyniu czekoladowym

Zauważyłam, że na blogu jest mało przepisów na ciasta i desery. Niestety raczej rzadko przygotowuje ciasta, gdyż nie ma kto ich jeść. R. nie przepada za deserami (lubi jedynie ciasta z dużą ilością kremu i kruche), zdecydowanie woli mięcho:) Ja lubię ciasta, ale zjem kawałek, góra dwa - więc na co mi cała blacha?  Pieczenie rezerwuje na specjalne okazje, gdy spodziewamy się gości. Tak było i tym razem, upiekłam dużą blachę "niby" sernika na czekoladowym budyniu. Ciasto jest proste i smaczne. Uda się każdemu!

Składniki na blaszkę 25x35:

ciasto:
2 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa)
120 gram zimnego masła lub margaryny
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
1łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli

masa budyniowa:
1 litr mleka
3 budynie czekoladowego bez cukru
5 łyżek cukru

masa serowa (składniki w temperaturze pokojowej):
800 gram serków homogenizowanych waniliowych 
0,5 szklanki cukru
4 jajka
100 gram stopionego, schłodzonego masła lub margaryny
2 budynie waniliowe bez cukru 
szczypta soli 

polewa czekoladowa:
50 gram masła
2 kopiaste łyżki gęstej śmietany 18%
5 łyżek cukru
2 kopiaste łyżki kakao

Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrami, wrzucić zimne masło, posiekać nożem. Wbijamy jajka, zagnieść dość lepkie ciasto. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, spód wylepić ciastem, odłożyć na bok.

Z litra mleka odlać szklankę, rozpuścić w niej dokładnie budynie.
Resztę mleka zagotować z cukrem, kiedy mleko zacznie wrzeć wlać mieszankę i energicznie mieszać do zgęstnienia. Gorącą masę wyłożyć na surowe ciasto kruche.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą piankę, dodać serki razem z przestudzonym masłem, miksować do połączenia składników. Następnie do masy wsypać budynie, krótko miksować. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową wylać na przestudzony budyń czekoladowy i wyrównać.

Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny grzanie góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Po wyłączeniu piekarnika lekko uchylamy piekarnik na godzinę, dopiero potem ciasto wyjmujemy na blat.

W rondlu zagrzać masło z resztą składników na polewę, nie dopuszczać do zagotowania, wszystko wymieszać, żeby masa była lśniąca i jednolita.
Lekko przestudzoną polać ciasto i wstawić na parę godzin do lodówki.

27 komentarzy:

  1. Z daleka widząc to ciasto pomyślałam, że to seromakowiec :) Świetny pomysł z tym budyniem czekoladowym. Ja jedynie kiedyś użyłam do sernika budyniu bananowego, jak stawiałam na egzotyczne smaki :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda kusząco :)
    Ja sobie kupiłam małą tortownicę i w takiej piekę ciasta tylko dla dwóch osób :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne ciacho, lubię takie z budyniem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm... ale smakowicie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Serniczki lubię do kawki :-). Fajny przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja mam ten sam problem. Ciasta u nas ciężko schodzą. Ja za bardzo nie mogę jeść :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto rewelacja :) Ja chętnie je wezmę, nawet całe :D

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo fajny pomysł z budyniem czekoladowym :) też tylko piekę jak mam okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sernik i budyń to brzmi jak marzenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Znam ten problem, dlatego piekę zazwyczaj małe keksówki, a mama część "wynosi" do pracy :) Natomiast jak jestem na studiach to w ogóle pieczenie nie wchodzi w grę. Przepis niebanalny - nigdy się z takim sernikiem nie spotkałam - ale kocham budyń czekoladowy i sernik, i już sobie wyobrażam, jaki cudowny to musiał być smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja pieke troche i jeszcze zanosze teściom, rodzicom i babci:)

      Usuń
  11. Mniam mniam, a tak mi sernik chodzi po głowie od kilku dni...

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniamusny.,..zjadłabym ze dwa kawałeczki, albo i wiecej ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo lubię serniki....wzzystkie! ten wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam ciasta z budyniem! bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  15. Po prostu pyszności :-) uwielbiam serniki :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wielbimy takie serniczki :) Z chęcią ukradłybyśmy kawałek albo dwa... a może trzy :P

    OdpowiedzUsuń