Ci, którzy regularnie odwiedzają bloga wiedzą, że uwielbiam leczo. Mimo, iż na blogu jest już kilka przepisów min. na leczo z parówkami oraz moje ulubione leczo z piersią z kurczaka to ja i tak tworze coraz to nowe wariacje na temat leczo:) Przyznam się szczerze, że w okresie letnio-jesiennym leczo podaje raz w tygodniu:)
Składniki:
4 papryki (u mnie 3 czerwone i żółta)
1 podwójna pierś z kurczaka
2 parówki dobrej jakości
30 dag pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 duże pomidory
pieprz, sól, papryka słodka i ostra
olej
Warzywa umyć. Paprykę pokroić w dość grubą kostkę, cebule i pieczarki w talarki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Mięso umyć i pokroić w kostkę, parówki w półplasterki.
Na głęboką patelnię lub do garnka o grubym dnie wlać łyżkę oleju i podsmażyć przyprawione mięso, parówki, cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodać pieczarki, paprykę i pomidory. Można dodać trochę wody.
Dusić ok. 30 minut do momentu aż papryka będzie miękka.
Przyprawić.
Podajemy z makaronem lub z pieczywem.
i prosto i smacznie:)
OdpowiedzUsuńJa również lubię leczo. Chyba najbardziej za bogactwo aromatów i smaków :)
OdpowiedzUsuńŚwietna sprawa!!!
OdpowiedzUsuńsycąca propozycja ;)
OdpowiedzUsuńO, leczo dawno u mnie nie było! Czas to zmienić!
OdpowiedzUsuńRównież, uwielbiamy leczo i często u nas gości. Jest to bardzo łatwa w przygotowaniu i sycąca potrawa. :)
OdpowiedzUsuńKocham leczo! :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię leczo
OdpowiedzUsuńBardzo lubię leczo :-)
OdpowiedzUsuńsmakowity obiad!
OdpowiedzUsuńuwielbiam :) i to jest w nim fajne, że można je robić na 100 sposobów :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:D często robię leczo na obiad, prosty i szybki posiłek :) obserwuję!
OdpowiedzUsuńLeczo jest świetne, choć jako dziecko go nie lubiłam (awersja do papryki :P) tak teraz mogę się nim zajadać cały czas :)
OdpowiedzUsuńJako dziecko tez nie przepadałam:)
UsuńBardzo lubię, klasyka:)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie bomba :)
OdpowiedzUsuńKiedyś moje leczo było pozbawione pieczarek. Od jakiegoś czasu się jednak przekonałam i jak leczo to tylko z pieczarkami. Pysznie :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńTo nie dla mnie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo, jednak nigdy nie robię go z pieczarkami.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Karolina
Dzisiaj robiłam leczo, ale bez pieczarek :)
OdpowiedzUsuńMniam po prostu uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńKto nie lubi leczo? Często przyrządzam wersję z pieczarkami, bardzo ją lubię :)
OdpowiedzUsuńteż lubię i juz mam mały zapas na zimę:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię leczo, ale jeszcze nigdy nie próbowałam go z pieczarkami.
OdpowiedzUsuńDzięki za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)
o tej porze roku smakuje najlepiej :)
OdpowiedzUsuńTakiego wydania leczo jeszcze nie jadłam. Wygląda zacnie.
OdpowiedzUsuń