wtorek, 27 września 2016

Schab z parowaru w sosie paprykowym

Kolejne danie z parowaru. Kotlety schabowe w sosie paprykowym to pyszne i proste danie:) Podałam z fasolką szparagową i ziemniakami.

Składniki (na 2 porcje):

4 kotlety schabowe
ząbek czosnku
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
majeranek

sos:
papryka czerwona
mała cebula
2 ząbki czosnku
pomidor
sól, pieprz, cukier

Umyte mięso osuszyć papierowym ręcznikiem, zbić tłuczkiem przez folię. Posmarować oliwą, oprószyć solą i pieprzem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, posypać majerankiem. 
Zawinąć w folię i pozostawić w chłodnym miejscu na 1-2 godziny. Dolny pojemnik parowaru napełnić wodą, ułożyć mięso, przykryć.
Włączyć parowar i ustawić na 30-35 minut. 


Sos:
 Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w małe kawałki. Cebulę zeszklić na patelni. Dodać paprykę i podsmażyć. Dorzucić sparzonego, obranego i pokrojonego pomidora, gotować ok 30 minut. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do sosu.Przyprawić. Gotować jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu.


11 komentarzy:

  1. Małgosiu mięsko wygląda przepysznie, aż ślina cieknie na jego widok :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama zawsze robi taką samą marynatę do mięs - majeranek, czosnek, sól, pieprz i olej :) Świetnie komponuje się z pieczonym mięsem.
    Uwielbiam paprykę w każdej postaci, na pewno taki sos by mi posmakował :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta marynata jest prosta i niezawodna, a sosik cud!

      Usuń
  3. W tym sosie musiał być pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam dania z parowaru - pyszne i zdrowe :) A na taki sosik to bym się z chęcią połakomiła :) Bomba! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mięsko wygląda bardzo apetycznie. Zdrowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń