Kolejne danie z parowaru. Kotlety schabowe w sosie paprykowym to pyszne i proste danie:) Podałam z fasolką szparagową i ziemniakami.
Składniki (na 2 porcje):
4 kotlety schabowe
ząbek czosnku
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
majeranek
sos:
papryka czerwona
mała cebula
2 ząbki czosnku
pomidor
sól, pieprz, cukier
Umyte mięso osuszyć papierowym ręcznikiem, zbić tłuczkiem przez folię. Posmarować oliwą, oprószyć solą i pieprzem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, posypać majerankiem.
Zawinąć w folię i pozostawić w chłodnym miejscu na 1-2 godziny. Dolny pojemnik parowaru napełnić wodą, ułożyć mięso, przykryć.
Włączyć parowar i ustawić na 30-35 minut.
Sos:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w małe kawałki. Cebulę zeszklić na patelni. Dodać paprykę i podsmażyć. Dorzucić sparzonego, obranego i pokrojonego pomidora, gotować ok 30 minut. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do sosu.Przyprawić. Gotować jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu.
Małgosiu mięsko wygląda przepysznie, aż ślina cieknie na jego widok :)
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo:)
Usuńlekkie i smaczne:)
OdpowiedzUsuńMoja mama zawsze robi taką samą marynatę do mięs - majeranek, czosnek, sól, pieprz i olej :) Świetnie komponuje się z pieczonym mięsem.
OdpowiedzUsuńUwielbiam paprykę w każdej postaci, na pewno taki sos by mi posmakował :)
Ta marynata jest prosta i niezawodna, a sosik cud!
UsuńW sosie paprykowym - pycha!
OdpowiedzUsuńW tym sosie musiał być pyszny :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania z parowaru - pyszne i zdrowe :) A na taki sosik to bym się z chęcią połakomiła :) Bomba! Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńParowar ostatnio stal sie moim przyjacielem:)
UsuńMięsko wygląda bardzo apetycznie. Zdrowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńSchab z tym sosikiem musiał być pyszny :)
OdpowiedzUsuń