sobota, 4 października 2014

Zupa klopsikowa z kaszą






























Przepis powstał na potrzeby konkursu http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/konkurs-z-firma-sys-jesienno-zimowa.html  Myślałam, jaką zupę z kaszą przygotować. Nie przepadam za tradycyjnym krupnikiem, ale zupa klopsikowa to jedna z moich ulubionych. Pożywna, sycąca i rozgrzewająca.


Składniki:
2 marchewki
4 średnie ziemniaki 
1 pietruszka 
1/4 główki selera 
por (około 10 cm)
1 szklanka kaszy jęczmiennej perłowej
2 liście laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz
koperek
3 litry wody 

pulpeciki:
0,5 kg mięsa mielonego drobiowego
1 cebula 
1 jajko 
3 łyżki bułki tartej 
1/4 szklanki zimnej wody 
sól, pieprz, koperek



Wszystkie warzywa obieram i myję.
Marchewkę, pietruszkę, por i seler kroję w plasterki, półplasterki lub kostkę. 
Ziemniaki kroję w 2-2,5 centymetrową kostkę. Wszystko wrzucam do garnka. Kaszę płuczę w durszlaku, dodaję do warzyw i zalewam trzema litrami zimnej wody. Gotuję na małym ogniu. 
Do miski wrzucam mięso mielone. Dodaję jajko, bułkę tartą i bardzo drobno posiekaną cebulę. Doprawiam solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Dolewam wodę i dokładnie wyrabiam.  
Kiedy warzywa są już miękkie, z mięsa formuję pulpeciki  i wrzucam do gotującej się zupy. Gotuję przez 15-20 minut od momentu wrzucenia ostatniego pulpecika. Na koniec doprawiam solą, pieprzem i sporą ilością posiekanego koperku. 


 

3 komentarze:

  1. dobra na jesienne, chłodniejsze dni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie zupki z klopsikami
    Wygląda bardzo smakowicie
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. O, naprawdę świetna zupa ! Dziękuję za zgłoszenie jej do konkursu :)
    Przypominam, że do końca konkursu jeszcze ponad 10 dni, a można zgłaszać dowolną ilość przepisów. Pozdrawiam serdecznie, Monika.

    OdpowiedzUsuń