Przepis powstał na potrzeby konkursu http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/konkurs-z-firma-sys-jesienno-zimowa.html Myślałam, jaką zupę z kaszą przygotować. Nie przepadam za tradycyjnym krupnikiem, ale zupa klopsikowa to jedna z moich ulubionych. Pożywna, sycąca i rozgrzewająca.
2 marchewki
4 średnie ziemniaki
1 pietruszka
1/4 główki selera
por (około 10 cm)
1 szklanka kaszy jęczmiennej perłowej
2 liście laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz
koperek
3 litry wody
pulpeciki:
0,5 kg mięsa mielonego drobiowego
1 cebula
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
1/4 szklanki zimnej wody
sól, pieprz, koperek
Wszystkie warzywa obieram i myję.
Marchewkę, pietruszkę, por i seler kroję w plasterki, półplasterki lub kostkę.
Ziemniaki kroję w 2-2,5 centymetrową kostkę. Wszystko wrzucam do garnka. Kaszę płuczę w durszlaku, dodaję do warzyw i zalewam trzema litrami zimnej wody. Gotuję na małym ogniu.
Do miski wrzucam mięso mielone. Dodaję jajko, bułkę tartą i bardzo drobno posiekaną cebulę. Doprawiam solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Dolewam wodę i dokładnie wyrabiam.
Kiedy warzywa są już miękkie, z mięsa formuję pulpeciki i wrzucam do gotującej się zupy. Gotuję przez 15-20 minut od momentu wrzucenia ostatniego pulpecika. Na koniec doprawiam solą, pieprzem i sporą ilością posiekanego koperku.
dobra na jesienne, chłodniejsze dni.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupki z klopsikami
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie
Pozdrawiam
O, naprawdę świetna zupa ! Dziękuję za zgłoszenie jej do konkursu :)
OdpowiedzUsuńPrzypominam, że do końca konkursu jeszcze ponad 10 dni, a można zgłaszać dowolną ilość przepisów. Pozdrawiam serdecznie, Monika.