Tort bezowy, który jest ulubionym tortem mojej rodziny (zwłaszcza narzeczonego i siostry). Wyszedł nieziemsko wysoki, piękny i... przepyszny!
Składniki na spody bezowe:
Składniki na krem:
Żółtka utrzeć z cukrem na gładki, puszysty krem. Po łyżce dodawać do kremu mascarpone, cały czas miksując. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do kremu z mascarpone. Odstawić do lodówki.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Borówki i maliny umyć, wymieszać.
Na paterze ułożyć pierwszy krążek bezowy. Posmarować go niezbyt grubą warstwą kremu i posypać niż owoców. Na to wyłożyć jeszcze trochę kremu (razem powinno to być ok. 1/3 całego kremu), aby tort był stabilny. Przykryć drugim krążkiem i powtórzyć te same kroki. Następnie u góry położyć ostatni krążek. Przykryć go resztą kremu mascarpone, udekorować dowolnie (u mnie czekolada i truskawki). Wstawić do lodówki do schłodzenia.
- 7 białek
- szczypta soli
- 420 g cukru
Składniki na krem:
- 500 g serka mascarpone
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 g śmietanki 30 lub 36 %
- 200 g borówek
- 100 g malin
- 2 garści płatków migdałowych
Żółtka utrzeć z cukrem na gładki, puszysty krem. Po łyżce dodawać do kremu mascarpone, cały czas miksując. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do kremu z mascarpone. Odstawić do lodówki.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Borówki i maliny umyć, wymieszać.
Na paterze ułożyć pierwszy krążek bezowy. Posmarować go niezbyt grubą warstwą kremu i posypać niż owoców. Na to wyłożyć jeszcze trochę kremu (razem powinno to być ok. 1/3 całego kremu), aby tort był stabilny. Przykryć drugim krążkiem i powtórzyć te same kroki. Następnie u góry położyć ostatni krążek. Przykryć go resztą kremu mascarpone, udekorować dowolnie (u mnie czekolada i truskawki). Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz