piątek, 10 października 2014

Tort bezowy z kremem mascarpone































Tort bezowy, który jest ulubionym tortem mojej rodziny (zwłaszcza narzeczonego i siostry). Wyszedł nieziemsko wysoki, piękny i... przepyszny!


Składniki na spody bezowe:
  • 7 białek
  • szczypta soli
  • 420 g cukru

Składniki na krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g śmietanki 30 lub 36 %
  • 200 g borówek
  • 100 g malin
  • 2 garści płatków migdałowych
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie po łyżce dodając cukier, cały czas ubijając - do uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Trzy blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Powstałą masę podzielić równo na trzy części i rozsmarować na przygotowanych blaszkach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i suszyć ok. 2 godzin. Najlepiej byłoby po tym czasie zostawić jeszcze bezy w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, na kilka godzin. Zostawić do ostygnięcia.

Żółtka utrzeć z cukrem na gładki, puszysty krem. Po łyżce dodawać do kremu mascarpone, cały czas miksując. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do kremu z mascarpone. Odstawić do lodówki.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Borówki i maliny umyć, wymieszać.
Na paterze ułożyć pierwszy krążek bezowy. Posmarować go niezbyt grubą warstwą kremu i posypać  niż owoców. Na to wyłożyć jeszcze trochę kremu (razem powinno to być ok. 1/3 całego kremu), aby tort był stabilny. Przykryć drugim krążkiem i powtórzyć te same kroki. Następnie u góry położyć ostatni krążek. Przykryć go resztą kremu mascarpone, udekorować dowolnie (u mnie czekolada i truskawki). Wstawić do lodówki do schłodzenia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz