środa, 21 września 2016

Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki

Po sukcesie zupy krem brokułowo-marchewkowej zdecydowałam się na kolejny krem. I znów strzał w dziesiątke. Mogę śmiało powiedzieć, że R. wkońcu przekonał się do zup i wcina je razem ze mną:) 


Składniki:
10 sporych pomidorów (u mnie podłużne)
2 czerwone papryki
1 papryka żółta
2 cebule
4 ząbki czosnku
1,5 l bulionu (u mnie rosół)
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, cukier

Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Pomidory i cebulę pokroić w ćwiartki, paprykę w sporą kostkę, czosnku nie obierać. Wszystkie warzywa wyłożyć na blachę i skropić obficie oliwą. Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. 

Bulion podgrzać i dodać upieczone warzywa (pamiętając o obraniu czosnku). Zmiksować na gładki krem i doprawić. Podawać z grzankami:)

12 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie :) Jejku, jakbym miała ochotę na taką zupkę. Dawno nie jadłam już takiej prawdziwej pomidorowej. Poproszę porcyjkę na wynos. Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam aromat pieczonej papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jak ja lubię takie zupy kremy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno takie pieczone warzywa mają dużo więcej ciekawego smaku w zupie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię pomidorówkę z pieczonych pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna zupa, pieczone warzywa uwalniają więcej smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. robiłam kiedyś - bardzo smaczna zupka <3 pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakoś nie potrafię przekonać się do zup krem. Może kiedyś w końcu je polubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. mm fajna zupka, u nas ostatnio raz w tygodniu zupa być musi :) jak nie ma to zamawiamy u mamy na piątek :D

    OdpowiedzUsuń