poniedziałek, 1 września 2014

Rosół drobiowy































Rosół z kurczakai, aromatyczny, gotowany na wolnym ogniu zadziała wzmacniająco, rozgrzewająco i zaspokoi podniebienia każdego kto lubi rosołek :)



Składniki:
  • 1/2 kurczaka
  • 1/2 selera
  • 4 średnie marchewki
  • Kawałek kapusty
  • 1-2 pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • 1 por
  • 1 mały pęczek natki pietruszki lub pietruszka suszona
  • Kilka ziaren pieprzu
  • Kilka liści laurowych
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Suszony lubczyk
  • Sól

Kurczaka porcjuje, dokładnie oczyszczam i wkładam do garnka. Zalewam ok. 3 l zimnej wody i gotuję na wolnym ogniu przez około 1 godzinę. Gotowanie musi być powolne ponieważ inaczej rosół będzie mętny. Podczas gotowania wybieram z rosołu powstałe na wierzchu „szumowiny”.
Po tym czasie dodaję obrane i wypłukane warzywa, przy czym cebulę najpierw opalam na suchej patelni oraz przyprawy. Duszę na wolnym ogniu ok 2 godzin do uzyskania miękkości mięsa. Po tym czasie sprawdzam smak rosołu i doprawiam w razie konieczności solą.
Rosół podaję z makaronem nitki, pokrojoną na talarki marchewką i zieloną pietruszką.


3 komentarze:

  1. Uwielbiam rosołek, pychotka na niedzielny obiadek.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również bardzo lubię. Tylko do tej kapusty nie mogę się do końca przekonać i robię bez. Idealnie rozgrzewa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki rosołek postawi na nogi niejednego rekonwalescenta. Pozdrawiam Serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń