Leczo z piersią kurczaka i kiełbasą
Kiedyś nie lubiłam leczo, dziś jestem jego wielką fanką. W okresie paprykowym przygotowuję je naprawdę często. Był już przepis na Leczo z cukinią i pieczarkami oraz Leczo z parówkami, lecz dziś moja ulubiona wersja z piersią z kurczaka i kiełbasą. Pyszne i wcale nie bardzo kaloryczne!
Składniki:
1 filet z kurczaka
1 laska dobrej wędzonej kiełbasy
3 papryki (u mnie 2 zielone i czerwona)
2 małe cebule
2 duże pomidory
2 ząbki czosnku
pieprz, sól, papryka słodka i ostra
olej
Paprykę i pomidory umyć i pokroić w kostkę, cebulę w piórka, kiełbasę w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i pokrojone w kostkę mięso z kurczaka. Smażyć ok. 5 min. Następnie dodać kiełbasę, paprykę, pomidory i posiekany czosnek. Przyprawić, dolać wodę i dusić pod przykryciem ok. 30 min.
Nigdy nie lubiłam leczo i nadal nie lubię z kiełbasą. Jedynie kurczak/indyk.
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam obie wersje, wazne tylko by kielbasa byla dobra gatunkowo;-)
UsuńWłaśnie dzisiaj zrobiłam leczo... pycha :)
OdpowiedzUsuńdawno już nie jadłam, a bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, robię je trochę inaczej :) ale o tym to już wkrótce u mnie na blogu ;) no i właśnie tak sobie pomyślałam wczoraj, żeby spróbować zrobić je z kurczakiem :)
OdpowiedzUsuńJa pierwszy raz robilam z kurczakiem ale nie ostatni;-)
Usuńleczo - czy to z parówkami, czy z kiełbasą czy nawet wege - uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńTkie z kurczakiem jest delikatniejsze, pycha!
OdpowiedzUsuńSuper leczo, w takiej wersji z kurczakiem nie jadłam, nie robiłam. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy leczo. W tym roku jeszcze nie robiłam :))
OdpowiedzUsuńFajne leczo, chociaż u mnie najczęściej jest bez kurczaka z samą kiełbasą, najlepiej węgierską paprykową :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja, uwielbiam leczo :-)
OdpowiedzUsuń