czwartek, 8 września 2016

Leczo z pieczarkami

Ci, którzy regularnie odwiedzają bloga wiedzą, że uwielbiam leczo. Mimo, iż na blogu jest już kilka przepisów min. na leczo z parówkami oraz moje ulubione leczo z piersią z kurczaka to ja i tak tworze coraz to nowe wariacje na temat leczo:) Przyznam się szczerze, że w okresie letnio-jesiennym leczo podaje raz w tygodniu:)

Składniki:
4 papryki (u mnie 3 czerwone i żółta)
1 podwójna pierś z kurczaka
2 parówki dobrej jakości
30 dag pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 duże pomidory
pieprz, sól, papryka słodka i ostra
olej

Warzywa umyć. Paprykę pokroić w dość grubą kostkę, cebule i pieczarki w talarki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Mięso umyć i pokroić w kostkę, parówki w półplasterki. 
Na głęboką patelnię lub do garnka o grubym dnie wlać łyżkę oleju i podsmażyć przyprawione mięso, parówki, cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodać pieczarki, paprykę i pomidory. Można dodać trochę wody.
Dusić ok. 30 minut do momentu aż papryka będzie miękka. 
Przyprawić.


Podajemy z makaronem lub z pieczywem.



Warzywa psiankowate 2016 Pora na pomidora!

26 komentarzy:

  1. Ja również lubię leczo. Chyba najbardziej za bogactwo aromatów i smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, leczo dawno u mnie nie było! Czas to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Również, uwielbiamy leczo i często u nas gości. Jest to bardzo łatwa w przygotowaniu i sycąca potrawa. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam :) i to jest w nim fajne, że można je robić na 100 sposobów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie:D często robię leczo na obiad, prosty i szybki posiłek :) obserwuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. Leczo jest świetne, choć jako dziecko go nie lubiłam (awersja do papryki :P) tak teraz mogę się nim zajadać cały czas :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś moje leczo było pozbawione pieczarek. Od jakiegoś czasu się jednak przekonałam i jak leczo to tylko z pieczarkami. Pysznie :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam leczo, jednak nigdy nie robię go z pieczarkami.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzisiaj robiłam leczo, ale bez pieczarek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kto nie lubi leczo? Często przyrządzam wersję z pieczarkami, bardzo ją lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. też lubię i juz mam mały zapas na zimę:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię leczo, ale jeszcze nigdy nie próbowałam go z pieczarkami.
    Dzięki za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
  13. o tej porze roku smakuje najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takiego wydania leczo jeszcze nie jadłam. Wygląda zacnie.

    OdpowiedzUsuń