Składniki na 5 kotlecików:
40 dag filetów drobiowych
1 jajo (żółtko i białko osobno)
1 pełna łyżeczka stopionego i schłodzonego masła
2 ząbki czosnku
1,5 - 2 łyżki tartej bułki
koperek
sól, pieprz
panierka:
1 jajko
bułka tarta
mąka pszenna
1 jajo (żółtko i białko osobno)
1 pełna łyżeczka stopionego i schłodzonego masła
2 ząbki czosnku
1,5 - 2 łyżki tartej bułki
koperek
sól, pieprz
panierka:
1 jajko
bułka tarta
mąka pszenna
olej lub masło klarowane
Mięso dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę lub zmielić w maszynce do mięsa na największych oczkach (ja delikatnie posiekałam w blenderze).
Do mięsa dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, dokładnie wymieszać. Utrzeć żółtko z masłem, dodać do mięsa, wyrobić. Koperek posiekać, wsypać do masy, wymieszać.
Następnie do masy dodać tartą bułkę, wyrobić.
Białko ubić na sztywno, dodać do całości i delikatnie wymieszać łyżką. Zwilżonymi dłońmi z masy formować podłużne kotlety, obtaczać je najpierw w mące, potem w rozbełtanym jajku, a na końcu w tartej bułce.Smażyć na oleju lub maśle klarowanym na złoto z obu stron na małym ogniu.
Tak samo jak Ty nie znałam tego dania :) Solidny obiad dla faceta :)
OdpowiedzUsuńWarto je poznać, bo pyszne:)
UsuńNigdy takich nie jadłam, ale przeglądając z ciekawości jadłospis lokalnego przedszkola widziałam, że serwowano je na obiad :)
OdpowiedzUsuńSłyszałam o nich, pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńbardzo je lubię:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te kotlety, są bardzo smaczne no i treściwe.
OdpowiedzUsuńJa znam te kotleciki, moja mama takie nam robiła, są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takich kotlecików, ale z chęcią bym spróbowała :).
OdpowiedzUsuńSłyszeć to słyszałam o nich już kilka razy, ale nigdy nie miałam okazji próbować
OdpowiedzUsuńPyszne, bardzo lubię
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować :))
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńZabawna nazwa, ale za panierkami nie przepadam.
OdpowiedzUsuńtakie kotlety znam, ale odkad ograniczyłam smazone nie jadłam całe wieki.
OdpowiedzUsuńŚwietne! Muszą być mega mięciutkie :))
OdpowiedzUsuńSa bardzo puszyste;-)
Usuńtakich kotletów nie robiłam :) dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wyglądają :)
Super! Kradnę przepis!
OdpowiedzUsuńCiekawe na pewno zrobie może w ten weekend;)
OdpowiedzUsuń