czwartek, 28 lipca 2016

Kotlet pożarski

Kolejny debiut na moim blogu:) Moja mama nie przygotowywała tych kotletów, ale po obejrzeniu programu Masterchef Junior postanowiłam je przygotować. Jestem pewna, że powtórze ten przepis nie raz...



Składniki na 5 kotlecików:

40 dag filetów drobiowych 
1 jajo (żółtko i białko osobno)
1 pełna łyżeczka stopionego i schłodzonego masła
2 ząbki czosnku
1,5 - 2 łyżki tartej bułki
koperek
sól, pieprz

panierka:
1 jajko
bułka tarta
mąka pszenna

olej lub masło klarowane


Mięso dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę lub zmielić w maszynce do mięsa na największych oczkach (ja delikatnie posiekałam w blenderze).

Do mięsa dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, dokładnie wymieszać. Utrzeć żółtko z masłem, dodać do mięsa, wyrobić. Koperek posiekać, wsypać do masy, wymieszać.

Następnie do masy dodać tartą bułkę, wyrobić.
Białko ubić na sztywno, dodać do całości i delikatnie wymieszać łyżką. Zwilżonymi dłońmi z masy formować podłużne kotlety, obtaczać je najpierw w mące, potem w rozbełtanym jajku, a na końcu w tartej bułce.Smażyć na oleju lub maśle klarowanym na złoto z obu stron na małym ogniu.

Gotuj z Anielką - szybkie obiady dla mam

23 komentarze:

  1. Tak samo jak Ty nie znałam tego dania :) Solidny obiad dla faceta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takich nie jadłam, ale przeglądając z ciekawości jadłospis lokalnego przedszkola widziałam, że serwowano je na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słyszałam o nich, pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam te kotlety, są bardzo smaczne no i treściwe.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja znam te kotleciki, moja mama takie nam robiła, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam takich kotlecików, ale z chęcią bym spróbowała :).

    OdpowiedzUsuń
  7. Słyszeć to słyszałam o nich już kilka razy, ale nigdy nie miałam okazji próbować

    OdpowiedzUsuń
  8. Zabawna nazwa, ale za panierkami nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  9. takie kotlety znam, ale odkad ograniczyłam smazone nie jadłam całe wieki.

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne! Muszą być mega mięciutkie :))

    OdpowiedzUsuń
  11. takich kotletów nie robiłam :) dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pyszności :)
    Bardzo ładnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawe na pewno zrobie może w ten weekend;)

    OdpowiedzUsuń