sobota, 16 lipca 2016

Bitki schabowe

- Kochanie co mam zrobić na obiad?
- Schabowe.
Niewątpliwie kotlety schabowe to ulubione danie R. Ja także je lubię, ale ile można jeść Kotlety schabowe. No, chyba nikt nie ma ochoty jeść w kółko tego samego, poza R.:) Ponieważ lubię schab idę na pewien kompromis i przygotowuje go na różne sposoby. Były już Roladki Schabowe z Serem Topionym oraz Schab w sosie pieczarkowym, a dziś pora na bitki schabowe. Idealnie pasują do kaszy gryczanej lub ziemniaków.



Składniki:
6 plastrów schabu
1 cebula
3 szklanki rosołu
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
łyżka mąki
łyżka masła

Plastry schabu lekko utłuc i przyprawić pieprzem i solą. Olej rozgrzać na patelni i podsmażyć delikatnie mięso,  po czym przełożyć do garnka. Dorzucić pokrojoną cebulę oraz zalać rosołem. Całość dusimy przez co najmniej pół godziny na wolnym ogniu. Mąkę rozpuszczamy na patelni z odrobiną masła i powoli dolać trochę sosu, po czym całość przelać do garnka i wymieszać. Gdy sos jest już gotowy, wkłożyć do niego z powrotem bitki i gotować jeszcze chwilkę.

25 komentarzy:

  1. Bardzo lubię robić bitki ze schabu, to ładne, chude mięso, nie trzeba nic wycinać, świetnie się z nim pracuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. I to chyba będzie moje kolejne małżeńskie wyzwanie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczne danie, zdrowe i ta suróweczka mniamm. U mnie w domu kręcą nosem na smażone schabowe. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie narzeczony kocha mieso, a ja tylko musze co rusz cos wymyslac, zeby nie podawac non stop schabowych i mielonych.

      Usuń
  4. często robię takie schabowe bitki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie też wszyscy lubią schab, ja też bo można z niego przygotować dużo różnych i pysznych potraw :)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja również jestem wielbicielką schabu. Takie bitki bardzo mi smakują z sosikiem i kaszą smaczne danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kasza najlepsze, do tego jakas.surowka a nawet wystarczy ogorek kiszony;-)

      Usuń
  7. Mój mąż to jakiś ewenement bo schabowego lubi ale zdecydowanie woli kurczaka ;)
    Smakowity obiad!

    OdpowiedzUsuń
  8. Schab jest ponadczasowy, a daje tyle możliwości,że zawsze może byc inaczej

    OdpowiedzUsuń
  9. Klasyka ale fajnie, że z kaszą gryczaną, która często jest niedoceniana :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam :)
    Zostaję u Ciebie z przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń
  11. Apetycznie bardzo ale masz rację trzeba sobie od czasu do czasu urozmaicać wtedy człowiek i za schabowym zatęskni :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja nie jestem fanką schabu, ale małżonek to i owszem bardzo lubi w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zupełnie zapomniałam o istnieniu bitek. No proszę. Gdzie ja byłam przez ten czas, jak ich nie robiłam? Nie ładnie. Koniecznie muszą niebawem pojawić się u mnie w obiadowym jadłospisie. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem miło sobie o jakimś daniu przypomnieć:)

      Usuń
  14. Najlepsze :) Ja wolę bitki od tradycyjnego kotleta schabowego, bo mięso jest kruche i delikatne. Tyle tylko, że schab podlewam wodą.

    OdpowiedzUsuń