- Kochanie co mam zrobić na obiad?
- Schabowe.
Niewątpliwie kotlety schabowe to ulubione danie R. Ja także je lubię, ale ile można jeść Kotlety schabowe. No, chyba nikt nie ma ochoty jeść w kółko tego samego, poza R.:) Ponieważ lubię schab idę na pewien kompromis i przygotowuje go na różne sposoby. Były już Roladki Schabowe z Serem Topionym oraz Schab w sosie pieczarkowym, a dziś pora na bitki schabowe. Idealnie pasują do kaszy gryczanej lub ziemniaków.
Składniki:
6 plastrów schabu
1 cebula
3 szklanki rosołu
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
łyżka mąki
łyżka masła
Plastry schabu lekko utłuc i przyprawić pieprzem i solą. Olej rozgrzać na patelni i podsmażyć delikatnie mięso, po czym przełożyć do garnka. Dorzucić pokrojoną cebulę oraz zalać rosołem. Całość dusimy przez co najmniej pół godziny na wolnym ogniu. Mąkę rozpuszczamy na patelni z odrobiną masła i powoli dolać trochę sosu, po czym całość przelać do garnka i wymieszać. Gdy sos jest już gotowy, wkłożyć do niego z powrotem bitki i gotować jeszcze chwilkę.
pyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię robić bitki ze schabu, to ładne, chude mięso, nie trzeba nic wycinać, świetnie się z nim pracuje.
OdpowiedzUsuńWlasnie za to uwielbiam schab;-)
UsuńI to chyba będzie moje kolejne małżeńskie wyzwanie :D
OdpowiedzUsuńMaz na pewno bedzie zadowolony;-)
UsuńBardzo smaczne danie, zdrowe i ta suróweczka mniamm. U mnie w domu kręcą nosem na smażone schabowe. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńU mnie narzeczony kocha mieso, a ja tylko musze co rusz cos wymyslac, zeby nie podawac non stop schabowych i mielonych.
Usuńczęsto robię takie schabowe bitki:)
OdpowiedzUsuńSmaczne danie.
OdpowiedzUsuńu mnie też wszyscy lubią schab, ja też bo można z niego przygotować dużo różnych i pysznych potraw :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
Ja również jestem wielbicielką schabu. Takie bitki bardzo mi smakują z sosikiem i kaszą smaczne danie.
OdpowiedzUsuńZ kasza najlepsze, do tego jakas.surowka a nawet wystarczy ogorek kiszony;-)
UsuńMój mąż to jakiś ewenement bo schabowego lubi ale zdecydowanie woli kurczaka ;)
OdpowiedzUsuńSmakowity obiad!
Oj kurczaka to R. także ubóstwia:)
UsuńMęski obiadek :-)
OdpowiedzUsuńSchab jest ponadczasowy, a daje tyle możliwości,że zawsze może byc inaczej
OdpowiedzUsuńKlasyka ale fajnie, że z kaszą gryczaną, która często jest niedoceniana :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńZostaję u Ciebie z przyjemnością.
Apetycznie bardzo ale masz rację trzeba sobie od czasu do czasu urozmaicać wtedy człowiek i za schabowym zatęskni :)
OdpowiedzUsuńJa nie jestem fanką schabu, ale małżonek to i owszem bardzo lubi w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńMój jest fanem każdego mięsa:)
UsuńBardzo lubię! Pyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuńZupełnie zapomniałam o istnieniu bitek. No proszę. Gdzie ja byłam przez ten czas, jak ich nie robiłam? Nie ładnie. Koniecznie muszą niebawem pojawić się u mnie w obiadowym jadłospisie. Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńCzasem miło sobie o jakimś daniu przypomnieć:)
UsuńNajlepsze :) Ja wolę bitki od tradycyjnego kotleta schabowego, bo mięso jest kruche i delikatne. Tyle tylko, że schab podlewam wodą.
OdpowiedzUsuń