wtorek, 5 lipca 2016

Kotlety kalafiorowe

Mój narzeczony kręci nosem na wszystkie zupy (oprócz pomidorowej). Ciągle tylko mięcho i mięcho. Szczerze mówiąc ja mam dość ciągłego jedzenia mięsa. Za oknem skwar, a mi nie uśmiecha się tłuc schabu. Ukradkiem spojrzałam na kalafiora, który miał być dodatkiem do Kotleta schabowego i  postanawiam zrobić kotlety kalafiorowe. O dziwo mój luby zjadł ze smakiem, a nawet odgrzał sobie na kolację te które zostały:) Kotlety podałam z Surówką z młodej kapusty i młodymi ziemniakami.


Składniki

kalafior
2 jajka
4 łyżki bułki tartej + pół szklanki do panierowania
olej do smażenia
sól,
pieprz,
papryka słodka w proszku,
koperek



Kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Gotowy rozdrobnić widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, dodać jajka, bułkę tartą, przyprawy i koperek, wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać więcej bułki tartej. Formować kotleciki i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto-brązowo.



9 komentarzy:

  1. Z chęcią bym jadła takie kotleciki i nie pogrymasiła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie kotleciki :-) są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kotleciki z kalafiora są pyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ jestem ciekawa ich smaku bo wyglądają obłędnie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. można się najeść bez mięsa przy takich kotlecikach;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Osobiście bardzo lubię przeróżne kotlety z warzyw. Twoje wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłyśmy ale bardzo fajna alternatywa dla tych mięsnych :)

    OdpowiedzUsuń