Zupa jarzynowa
Dziś jedna z moich ulubionych zup - jarzynowa. Uwielbiam ją szczególnie w okresie wiosenno-letnim, gdy królują młode warzywa. Jednak zimą także się nią zajadam, korzystając z mrożonek. Nawet mój niechętny do zup narzeczony, zajada się nią ze smakiem:)
Składniki:
skrzydło z indyka
4 marchewki
2 pietruszki
różyczki brokuła
fasolka szparagowa zielona (ok. 15 dag)
3 ziemniaki
por
mała śmietana 18%
sól, pieprz, lubczyk
przyprawa uniwersalna
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
Mięso umyć, zalać zimną wodą, dodać przyprawę uniwersalną, liść laurowy i ziele angielskie. Umyte i obrane marchewki, pietruszki i ziemniaki pokroić w kostkę, fasolkę w mniejsze kawałki, pora w krążki. Warzywa dodać do wywaru i gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Zabielić zahartowaną śmietaną.
Wygląda podobnie do mojej, choć ja gotuję moją na wywarze warzywnym i nie dodaję śmietany (za to dodaję mleko kokosowe :))
OdpowiedzUsuńZ mlekiem kokosowym nie probowalam, ale fajny pomysl;-)
UsuńJedna z moich ulubionych zup!
OdpowiedzUsuńtaka na młodych warzywach jest najlepsza:) też bardzo lubię jarzynową!
OdpowiedzUsuńPyszne, lekka, wiosenna zupka. Pozdrawiam serdecznie 😆
OdpowiedzUsuńA my na szczęście uwielbiamy zupy :) a warzywną robię dość często :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam, ale niestety moj narzeczony tylko miecho by jadl...
UsuńMuszę zrobić, bo dawno nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńTakie zupki w lecie to pychota, też już robiłam :)
OdpowiedzUsuńteż ją bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńJarzynowa to zupa, którą przygotowuję przez cały rok, chociaż oczywiście w lecie jest najsmaczniejsza ze świeżych warzyw :)
OdpowiedzUsuńUwazam tak samo;-)
UsuńPycha:) najlepiej jednak smakuje teraz w sezonie:)
OdpowiedzUsuńZe świeżych warzyw jest najlepsza :)
OdpowiedzUsuńNasza babcia jest mistrzynią w tej zupie :D
OdpowiedzUsuń