czwartek, 14 lipca 2016

Zupa jarzynowa


Dziś jedna z moich ulubionych zup - jarzynowa. Uwielbiam ją szczególnie w okresie wiosenno-letnim, gdy królują młode warzywa. Jednak zimą także się nią zajadam, korzystając z mrożonek. Nawet mój niechętny do zup narzeczony, zajada się nią ze smakiem:)



Składniki:

skrzydło z indyka

4 marchewki 

2 pietruszki

różyczki brokuła

fasolka szparagowa zielona (ok. 15 dag)

3 ziemniaki

por

mała śmietana 18%

sól, pieprz, lubczyk

przyprawa uniwersalna

liść laurowy

3 ziarna ziela angielskiego


Mięso umyć, zalać zimną wodą, dodać przyprawę uniwersalną, liść laurowy i ziele angielskie. Umyte i obrane marchewki, pietruszki i ziemniaki pokroić w kostkę, fasolkę w mniejsze kawałki, pora w krążki. Warzywa dodać do wywaru i gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Zabielić zahartowaną śmietaną




15 komentarzy:

  1. Wygląda podobnie do mojej, choć ja gotuję moją na wywarze warzywnym i nie dodaję śmietany (za to dodaję mleko kokosowe :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mlekiem kokosowym nie probowalam, ale fajny pomysl;-)

      Usuń
  2. taka na młodych warzywach jest najlepsza:) też bardzo lubię jarzynową!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, lekka, wiosenna zupka. Pozdrawiam serdecznie 😆

    OdpowiedzUsuń
  4. A my na szczęście uwielbiamy zupy :) a warzywną robię dość często :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam, ale niestety moj narzeczony tylko miecho by jadl...

      Usuń
  5. Muszę zrobić, bo dawno nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie zupki w lecie to pychota, też już robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jarzynowa to zupa, którą przygotowuję przez cały rok, chociaż oczywiście w lecie jest najsmaczniejsza ze świeżych warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha:) najlepiej jednak smakuje teraz w sezonie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ze świeżych warzyw jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nasza babcia jest mistrzynią w tej zupie :D

    OdpowiedzUsuń