sobota, 30 lipca 2016

Sernik z jagodami

Nie wiem czy już wspominałam, ale bardzo lubię serniki. Każdy powie, że najlepsze serniki są z twarogu mielonego w domu, a nie z wiaderka. Przyznam się szczerze, że ja kupuję wiaderkowy ser, bo jestem leniwa:) Jednak wybranie odpowiedniego twarogu wcale nie jest takie łatwe... Zdarzyło mi się kupić słodką paćkę, która z serem miała niewiele wspólnego. Nadawał się tylko do naleśników, bo z sernikiem bym nie zaryzykowała. Ostatnio będąc na zakupach, kupiłam twaróg wiaderkowy Marki Własnej "Stokrotki" za 7.99. O dziwo, ser był bardzo dobry - nie słodki i gęsty. To z niego stworzyłam dzisiejszy sernik:)

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm

Spód:
150 g herbatników lub ciastek bez kremu (dałam ciastka BelVita)
80 g stopionego masła

Masa:
1 kg twarogu wiaderkowego lub trzykrotnie zmielonego (ja użylam wiaderkowego)
5 jajek (dałam duże, wiejskie)
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 szklanka cukru
100 g stopionego masła
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli

szklanka jagód
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy


Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Herbatniki pokruszyć (ja posłużyłam się malakserem), dodać stopione masło. Wymieszać i wyłożyć dno tortownicy i delikatnie docisnąć. Podpiec 10 minut w temp. 175 stopni. Ostudzić.
Wszystkie składniki do masy wyjąć wcześniej z lodówki (powinny mieć temperaturę pokojową).
Białka oddzielić od żółtek. Białka krótko ubić ze szczyptą soli – tak by delikatnie się spieniły. Dodać żółtka i cukier, cukier waniliowy, miksować aż cukier się rozpuści. Wsypać budyń wymieszany z mąką, stopione masło i miksować do połączenia składników. Do masy dodać zmielony twaróg i zmiksować na wysokich obrotach - do uzyskania jednolitej masy.
Masę serową przelać na podpieczony spód. Posypać umytymi i osuszonymi jagodami.
Wstawić sernik do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec kolejne 60 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do wystygnięcia. Wyciągnąć z piekarnika. 
Dowolnie ozdobić ( u mnie cukier puder).

25 komentarzy:

  1. Mniam! Może jutro bym na kawkę wpadła? ;) pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też zawsze używam twarogów już zmielonych - albo President (tylko nie wersji waniliowej!), albo marki własnej Carrefour.
    Dawno nie jadłam sernika, a go ubóstwiam :) Chyba muszę coś na dniach wykombinować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. President mialam raz ale wersje waniliowa i sie zrazilam, a z Carrefoura musze sprobowac;-)

      Usuń
  3. kocham i serniki i jagódki- porywam kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie. Nie jadłam jeszcze sernika z jagodami

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszny musi być ,wygląda rewelacyjnie.Dodatek jagód jest dobrym pomysłem ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny serniczek:) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja zawsze używam twarogu z wiaderka, a sernik wychodzi pyszny. Trzeba sobie trochę życie ułatwiać :)
    Fajne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z tymi serami to faktycznie - nie każdy sernikowy w nazwie sprawdza się przy serniku. Ale ja też mam swój sprawdzony z lokalnej mleczarni.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności :) uwielbiam serniki, a z jagodami jeszcze nie miałam okazji robić

    OdpowiedzUsuń
  10. Trzeba korzystać z pysznych jagódek póki sezon trwa w najlepsze. Ale bym zjadła taki serniczek apetyczny, świeżutki, letni! Pozdrowionka ciepłe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Sernik z jagodami musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Serniki uwielbiam w każdej postaci :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja również jestem wielbicielką serników, tylko jakoś nie przepadam za dodawaniem do nich owoców. Jednak jagody, które Ty zaproponowałaś są bardzo zdrowe i zwiększają wartość odżywczą.
    Co do sera to wybieram różne w zależności ile mam czasu. Sernik przygotowywany na święta jest z sera mielonego. Jednak najlepszy sernik wychodzi z serka produkowanego przez firmę mleczarską Naramowice i jego nie potrzeba mielić. Już sama jego struktura jest bardzo dobra i moja ulubiona, kiedy robię gzik!

    OdpowiedzUsuń
  14. Sernik - pycha. Plus jagody jeszcze lepszy!

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie połączenie musi smakować bajecznie

    OdpowiedzUsuń
  16. Kochamy serniki a już szczególnie z owocami typu jagody :D Super się prezentuje no i musi też być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń