Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm
Spód:
150 g herbatników lub ciastek bez kremu (dałam ciastka BelVita)
80 g stopionego masła
Masa:
1 kg twarogu wiaderkowego lub trzykrotnie zmielonego (ja użylam wiaderkowego)
5 jajek (dałam duże, wiejskie)
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 szklanka cukru
100 g stopionego masła
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
szklanka jagód
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Herbatniki pokruszyć (ja posłużyłam się malakserem), dodać stopione masło. Wymieszać i wyłożyć dno tortownicy i delikatnie docisnąć. Podpiec 10 minut w temp. 175 stopni. Ostudzić.
Wszystkie składniki do masy wyjąć wcześniej z lodówki (powinny mieć temperaturę pokojową).
Białka oddzielić od żółtek. Białka krótko ubić ze szczyptą soli – tak by delikatnie się spieniły. Dodać żółtka i cukier, cukier waniliowy, miksować aż cukier się rozpuści. Wsypać budyń wymieszany z mąką, stopione masło i miksować do połączenia składników. Do masy dodać zmielony twaróg i zmiksować na wysokich obrotach - do uzyskania jednolitej masy.
Masę serową przelać na podpieczony spód. Posypać umytymi i osuszonymi jagodami.
Wstawić sernik do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec kolejne 60 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do wystygnięcia. Wyciągnąć z piekarnika.
Dowolnie ozdobić ( u mnie cukier puder).
Mniam! Może jutro bym na kawkę wpadła? ;) pysznie!
OdpowiedzUsuńzaproś na kawałek:)
OdpowiedzUsuńZapraszam;-)
UsuńTeż zawsze używam twarogów już zmielonych - albo President (tylko nie wersji waniliowej!), albo marki własnej Carrefour.
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam sernika, a go ubóstwiam :) Chyba muszę coś na dniach wykombinować!
President mialam raz ale wersje waniliowa i sie zrazilam, a z Carrefoura musze sprobowac;-)
Usuńkocham i serniki i jagódki- porywam kawałek:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Nie jadłam jeszcze sernika z jagodami
OdpowiedzUsuńPrzepyszny musi być ,wygląda rewelacyjnie.Dodatek jagód jest dobrym pomysłem ;)
OdpowiedzUsuńPyszny serniczek:) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa zawsze używam twarogu z wiaderka, a sernik wychodzi pyszny. Trzeba sobie trochę życie ułatwiać :)
OdpowiedzUsuńFajne ciacho :)
To fajnie, ze nie tylko ja ide na latwizne:-P
Usuńsmakowity :)
OdpowiedzUsuńZ tymi serami to faktycznie - nie każdy sernikowy w nazwie sprawdza się przy serniku. Ale ja też mam swój sprawdzony z lokalnej mleczarni.
OdpowiedzUsuńAle pycha, porywam kawałeczek.
OdpowiedzUsuńPyszności :) uwielbiam serniki, a z jagodami jeszcze nie miałam okazji robić
OdpowiedzUsuńTrzeba korzystać z pysznych jagódek póki sezon trwa w najlepsze. Ale bym zjadła taki serniczek apetyczny, świeżutki, letni! Pozdrowionka ciepłe :)
OdpowiedzUsuńSernik z jagodami musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńJagody uwielbiam :-))
OdpowiedzUsuńSerniki uwielbiam w każdej postaci :D
OdpowiedzUsuńJa również jestem wielbicielką serników, tylko jakoś nie przepadam za dodawaniem do nich owoców. Jednak jagody, które Ty zaproponowałaś są bardzo zdrowe i zwiększają wartość odżywczą.
OdpowiedzUsuńCo do sera to wybieram różne w zależności ile mam czasu. Sernik przygotowywany na święta jest z sera mielonego. Jednak najlepszy sernik wychodzi z serka produkowanego przez firmę mleczarską Naramowice i jego nie potrzeba mielić. Już sama jego struktura jest bardzo dobra i moja ulubiona, kiedy robię gzik!
Sernik - pycha. Plus jagody jeszcze lepszy!
OdpowiedzUsuńTakie połączenie musi smakować bajecznie
OdpowiedzUsuńKochamy serniki a już szczególnie z owocami typu jagody :D Super się prezentuje no i musi też być pyszny :)
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco ;)
OdpowiedzUsuńsernik i jagody... uwielbiam to połączenie ;)
OdpowiedzUsuń