Składniki na 12 sztuk:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
100 ml jogurtu naturalnego
100 ml ciepłego mleka
1 jajko
3 łyżki drobnego cukru
1 łyżka cukru waniliowego
40 g masła
2 łyżki oleju
szczypta soli
Masa jagodowa:
2 szklanki jagód
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
50 g mąki pszennej
40 g cukru
30 g zimnego masła
1 małe jajko
Zaczyn: 1 łyżkę jogurtu wymieszać z 3 łyżkami mleka (musi być bardzo ciepłe),łyżeczką cukru i łyżeczką mąki, Następnie wkruszyć drożdże, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką na około 15 minut,
Mąkę przesiać do miski, wsypać sól, pozostały cukier, cukier waniliowy i wymieszać. Dodać olej, mleko, jogurt, rozkłócone jajko, roztopione ostudzone masło i zaczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto – ja wyrabiałam około 20 minut. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i zostawić na około 50 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie składniki kruszonki włożyć do miski i zagnieść kruszonkę. Wstawić do lodówki.
Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą część delikatnie rozpłaszczyć, nałożyć porcję jagód i dokładnie zlepić bułeczkę.
Blaszkę (moja 35 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć przygotowane bułeczki, przykryć bawełnianą ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec około 25-30 minut (mają być ładnie zrumienione).
Blaszkę (moja 35 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć przygotowane bułeczki, przykryć bawełnianą ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec około 25-30 minut (mają być ładnie zrumienione).
Piękne!
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetyczne, a ta kruszonka na wierzchu dopełnia obraz idealnie...
:)
Miło mi, że bierzesz udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Dziekuje, były pyszne:)
UsuńMoja babcia takie odrywane robi, są przepyszne
OdpowiedzUsuńAleż przepysznie wyglądają!!! Pozdrawiam serdecznie!:))
OdpowiedzUsuńxxBasia
Pyszniutkie :) jagodzianek też jeszcze nie piekłam... może kiedyś ;)
OdpowiedzUsuńPyszniutkie :) jagodzianek też jeszcze nie piekłam... może kiedyś ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo przepis jest prosty:)
UsuńWow! Bardzo smacznie wyglądają. Idą do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńCiesze sie, daj znac jak Ci poszlo:)
Usuńnie ma to jak jagodzianki:)
OdpowiedzUsuńO, takich jeszcze nie robiłam. Zapisuję.
OdpowiedzUsuńWyglądają super, jakby wcale nie były kulinarnym debiutem :)
OdpowiedzUsuńDziekuje:)
UsuńPiękny efekt pierwszego pieczenia ciasta drożdżowego. Gratuluję!
OdpowiedzUsuńZjadłabym taka jagodziankę :-)
OdpowiedzUsuńJak na pierwszy raz, to wyszło fenomenalnie:) Barwo!
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje:)
UsuńBardzo dziekuje:)
Usuńale pomysłowe!
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki! w sam raz do kawy!:)
OdpowiedzUsuńJakie wyrośnięte, aż chce się porwać jedną i zjeść :)
OdpowiedzUsuńJagody + ciasto drożdżowe = obłęd smaku :D
OdpowiedzUsuńPierwsze a jakie smakowite, wygladają pysznie I pewnie takie też są ;-)
OdpowiedzUsuń