Stali czytelnicy bloga wiedzą, że kruche ciasto to ulubiony deser mojego narzeczonego. Dlatego właśnie te ciasto piekę dość często. Najfajniejsze jest to, że za każdym razem smakuje inaczej, bo zmieniam owoce, które do niego wkładam. Poprzednio użyłam czereśni, ale tym razem wolałam przełamać słodycz ciasta kwaśnym owocami - wiśniami i jagodami:)
Składniki na blachę 25x35:
Ciasto:
0,5 kg mąki,
kostka margaryny mlecznej lub masła,
pół szklanki cukru pudru,
5 żółtek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżeczka octu
pół szklanki cukru pudru,
5 żółtek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżeczka octu
Pianka:
5 białek,
1 szklanka cukru,
1 cukier waniliowy,
2 budynie śmietankowe bez cukru,
0,5 szklanki oleju,
szczypta soli
5 białek,
1 szklanka cukru,
1 cukier waniliowy,
2 budynie śmietankowe bez cukru,
0,5 szklanki oleju,
szczypta soli
40 dag wiśni
szklanka jagód
Ciasta z pianką uwielbiam. Dawno nie robiłam :) Ale bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńNo to czas wziac sie do pracy, hihi;-)
Usuńlubię takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńA kto nie lubi:-P
Usuńuwielbiam takie ciasta, ale wiśni z jagodami jeszcze nie łączyłam ;)
OdpowiedzUsuńJa tez nie, ale wyszlo super;-)
UsuńCiekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest pyszne :-))
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta! :) Pyszności!
OdpowiedzUsuńAleż bym jadła, tylko okruszki by zostały
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciacha! :)
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczne;-)
UsuńTakie z pianką - pyszności! :)
OdpowiedzUsuńZ pianką najpyszniejsze :)
OdpowiedzUsuń