poniedziałek, 25 lipca 2016

Kruche ciasto z pianką, wiśniami i jagodami

Stali czytelnicy bloga wiedzą, że kruche ciasto to ulubiony deser mojego narzeczonego. Dlatego właśnie te ciasto piekę dość często. Najfajniejsze jest to, że za każdym razem smakuje inaczej, bo zmieniam owoce, które do niego wkładam. Poprzednio użyłam czereśni, ale tym razem wolałam przełamać słodycz ciasta kwaśnym owocami - wiśniami i jagodami:)


Składniki na blachę 25x35:

Ciasto:
0,5 kg mąki,
kostka margaryny mlecznej lub masła,
pół szklanki cukru pudru,
5 żółtek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
 łyżeczka octu

Pianka:
5 białek,
1 szklanka cukru,
1 cukier waniliowy,
2 budynie śmietankowe bez cukru,
0,5 szklanki oleju,
szczypta soli

40 dag wiśni
szklanka jagód


CIASTO: 
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pozostałe składniki i zarobić ciasto (ja pomagam sobie nożem). Gotowe podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na blaszkę i ponakłuwać widelcem. Drugą część schłodzić.
Wiśnie przepłukać, osuszyć i wydrylować. Jagody umyć.
PIANKA: 
Białka umieścić w misce. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Do ubitych dodawać stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Gdy ten się rozpuści wsypać budynie oraz wlać olej. Całość miksować na niskich obrotach do połączenia składników.
Gotową piankę wyłożyć na ciasto kruche. Na piance ułożyć dość gęsto wiśnie i jagody. Na owoce na grubych oczkach zetrzeć schłodzone ciasto. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w 180°C. 

Letnie owoce 2 W wiśniowym sadzie 2016

15 komentarzy: