piątek, 22 lipca 2016

Jagodzianki odrywane

To moje pierwsze samodzielne jagodzianki. I pierwsze w życiu ciasto drożdżowe. Nie taki diabeł straszny... Zasadniczo mało piekę. Po pierwsze, jako mama trzymiesięcznej Julki nie mam czasu, a po drugie mam zupełnie odmienny gust co do wypieków niż mój partner. R. ogólnie je mało słodkości, Lubi kruche ciasto oraz ciasta z dużą ilością kremu (zwłaszcza torty). Ja uwielbiam desery bezowe i wszelkiego rodzaju babki i muffiny. Wczoraj jednak zaszalałam i zrobiłam jagodzianki z myślą o sobie i kruche ciasto z owocami dla R. Miał wolny dzień więc spokojnie mogłam piec podczas gdy on bawił naszą córeczkę:)


Składniki na 12 sztuk:

Ciasto:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży 
100 ml jogurtu naturalnego
100 ml ciepłego mleka 
1 jajko
3 łyżki drobnego cukru
1 łyżka cukru waniliowego
40 g masła
2 łyżki oleju 
szczypta soli

Masa jagodowa:
2 szklanki jagód
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka:
50 g mąki pszennej 
40 g cukru 
30 g zimnego masła


1 małe jajko


Zaczyn: 1 łyżkę jogurtu wymieszać z 3 łyżkami mleka (musi być bardzo ciepłe),łyżeczką cukru i łyżeczką mąki, Następnie wkruszyć drożdże, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką na około 15  minut, 
Mąkę przesiać do miski, wsypać sól, pozostały cukier, cukier waniliowy i wymieszać. Dodać olej, mleko, jogurt, rozkłócone jajko, roztopione ostudzone masło i zaczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto – ja wyrabiałam około 20 minut. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i zostawić na około 50 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie składniki kruszonki włożyć do miski i zagnieść kruszonkę. Wstawić do lodówki. 
Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą część delikatnie rozpłaszczyć, nałożyć porcję jagód i dokładnie zlepić bułeczkę.
Blaszkę (moja 35 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć przygotowane bułeczki, przykryć bawełnianą ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec około 25-30 minut (mają być ładnie zrumienione).
 

Letnie owoce 2 Z dziećmi i dla dzieci 2016 Uczta pod gołym niebem 2016 Piecz - tak od podstaw

23 komentarze:

  1. Piękne!
    Niesamowicie apetyczne, a ta kruszonka na wierzchu dopełnia obraz idealnie...
    :)

    Miło mi, że bierzesz udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja babcia takie odrywane robi, są przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ przepysznie wyglądają!!! Pozdrawiam serdecznie!:))

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszniutkie :) jagodzianek też jeszcze nie piekłam... może kiedyś ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszniutkie :) jagodzianek też jeszcze nie piekłam... może kiedyś ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow! Bardzo smacznie wyglądają. Idą do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie ma to jak jagodzianki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. O, takich jeszcze nie robiłam. Zapisuję.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają super, jakby wcale nie były kulinarnym debiutem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny efekt pierwszego pieczenia ciasta drożdżowego. Gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zjadłabym taka jagodziankę :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak na pierwszy raz, to wyszło fenomenalnie:) Barwo!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne bułeczki! w sam raz do kawy!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie wyrośnięte, aż chce się porwać jedną i zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jagody + ciasto drożdżowe = obłęd smaku :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Pierwsze a jakie smakowite, wygladają pysznie I pewnie takie też są ;-)

    OdpowiedzUsuń