poniedziałek, 18 lipca 2016

Kurczak w sosie śmietanowym

Pyszne, kruche mięso z kurczaka w aromatycznym sosie śmietanowym z koperkiem to jedno z bardziej lubianych przeze mnie dań. Jako wielbicielka piersi z kurczaka często przyrządzam go na różne sposoby. Uważam, że najlepiej pasuje do delikatnej surówki u mnie Marchewka z groszkiem oraz ryżu bądź ziemniaków.




Składniki:


2 filety z piersi kurczaka
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka mąki
olej
2 łyżki  koperku
zioła prowansalskie, sól, pieprz


 Filet z kurczaka pokroić w mniejsze kawałki i podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, koperek posiekać. Gdy kurczak będzie dobrze podsmażony dodać do niego cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia cebuli. Następnie na patelnię wlać śmietankę i koperek. Gdy sos się zagotuje zagęścić go mąką i przyprawić. Sos gotować jeszcze chwilkę, aby zgęstniał. 

Gotuj z Anielką - szybkie obiady dla mam

13 komentarzy:

  1. Oj wiesz, co ja lubię :) Takiego kurczaka wręcz uwielbiam. Sos śmietanowy należy do jednego z moich ukochanych. Ostatnio bardzo często robię go do młodych ziemniaczków. Do kurczaczka też smakuje pysznie. Taki obiadek to uczta dla smaku. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kojarzy mi się z przedszkolem! Uwielbiam... Tylko w przedszkolu mięsko nie było w kawałki krojone tylko takie rwane jakby :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię kurczaka w sosie smietanowym, mniamm ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lekkie danie, akurat na ten czas :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny pomysł na dobry obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie podobne danie, tyle, że z indykiem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. też zajadamy się takim kurczakiem, ale bez groszku :)
    pyszne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. delikatny i lekki obiadek ja bym chyba z makaronem zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny i lekki obiadek, w sam raz dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń