środa, 13 lipca 2016

Leczo z piersią kurczaka i kiełbasą

Kiedyś nie lubiłam leczo, dziś jestem jego wielką fanką. W okresie paprykowym przygotowuję je naprawdę często. Był już przepis na Leczo z cukinią i pieczarkami oraz Leczo z parówkami, lecz dziś moja ulubiona wersja z piersią z kurczaka i kiełbasą. Pyszne i wcale nie bardzo kaloryczne!

 

Składniki:

1 filet z kurczaka

1 laska dobrej wędzonej kiełbasy

3 papryki (u mnie 2 zielone i czerwona)

2 małe cebule

2 duże pomidory

2 ząbki czosnku

pieprz, sól, papryka słodka i ostra

olej



Paprykę i pomidory umyć i pokroić w kostkę, cebulę w piórka, kiełbasę w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i pokrojone w kostkę mięso z kurczaka. Smażyć ok. 5 min. Następnie dodać kiełbasę, paprykę, pomidory i posiekany czosnek. Przyprawić, dolać wodę i dusić pod przykryciem ok. 30 min.


12 komentarzy:

  1. Nigdy nie lubiłam leczo i nadal nie lubię z kiełbasą. Jedynie kurczak/indyk.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam obie wersje, wazne tylko by kielbasa byla dobra gatunkowo;-)

      Usuń
  2. Właśnie dzisiaj zrobiłam leczo... pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dawno już nie jadłam, a bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam, robię je trochę inaczej :) ale o tym to już wkrótce u mnie na blogu ;) no i właśnie tak sobie pomyślałam wczoraj, żeby spróbować zrobić je z kurczakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pierwszy raz robilam z kurczakiem ale nie ostatni;-)

      Usuń
  5. leczo - czy to z parówkami, czy z kiełbasą czy nawet wege - uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tkie z kurczakiem jest delikatniejsze, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super leczo, w takiej wersji z kurczakiem nie jadłam, nie robiłam. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubimy leczo. W tym roku jeszcze nie robiłam :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajne leczo, chociaż u mnie najczęściej jest bez kurczaka z samą kiełbasą, najlepiej węgierską paprykową :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna propozycja, uwielbiam leczo :-)

    OdpowiedzUsuń