niedziela, 3 lipca 2016

Tradycyjne kotlety mielone

Mięso mielone gości w naszym domu bardzo często. Najczęściej przygotowuje Kotleciki mielone z pieczarkami lub Kotlety mielone w sosie pieczarkowym. Tym razem nie miałam w domu pieczarek, więc przygotowałam tradycyjną wersje mielonych. W kotletach najważniejsze jest dobrej jakości mięso. Nigdy nie kupuje gotowego mięsa mielonego. Mielę sama lub tak jak w tym przypadku proszę o zmielenie wybranego kawałka w sklepie. Wybrałam ładny kawałek szynki. Można użyć również np. karkówki lub innego ulubionego mięsa. Nie polecam jednak zbyt chudego np. szynki. Raz spróbowałam i kotlety wyszły twarde. Jeśli chcemy jednak użyć chudego mięsa polecam dodać jeszcze trochę mielonego boczku, dzięki czemu kotlety będą soczyste. Kotlety dobrze smakują z ziemniaczkami (u mnie młode z koperkiem) i dowolną surówką, u mnie dziś Mizeria z koperkiem.





Składniki:

500 g mięsa mielonego (u mnie łopatka)
1 czerstwa bułka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
sól, pieprz
olej do smażenia
bułka tarta



Bułkę zalać zimną wodą i moczyć kilka minut. Następnie odcisnąć nadmiar wody. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na odrobinie oleju. Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa, następnie zmielić odciśniętą bułkę. Do mięsa z bułką dodać usmażoną cebulę, jajko, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać (ja uważam, że najlepiej miesza się rękoma). Z mięsa formować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na brązowo.



5 komentarzy: