niedziela, 14 września 2014

Klopsiki w sosie koperkowym





























Uwielbiam koperek w różnych potrawach, ten jego zapach i ten smak, wprost zachwyca mnie. Obecnie nie wyobrażam sobie, np. ziemniaków (i to niekoniecznie młodych) podanych bez koperku, dodaję go niemalże do każdego obiadu, a dziś przygotowałam przepyszne klopsiki w sosie koperkowym. 

Składniki:
  •  1/2 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa bułka(namoczona w wodzie a potem odciśnięta)
  • 3/4 litra bulionu
  • 1 jajko
  • kilka łyżek mąki do odtoczenia
  • sól, pieprz 
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki śmietany
 Mięso przekładam do miski, dodaje jajko, bułkę oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodaje sol i pieprz do smaku.
 Formuje klopsiki. Mogą być małe lub duże. U mnie sprawdzają się średnie.
Obtaczam w mącę, strzepując jej nadmiar. Do garnka wlewam bulion  i gotuje. Na wrzątek wrzucam klopsiki i gotuje na małym ogniu około 20 minut.
Klopsiki wyjmuje z garnka. Mąkę rozprowadzam ze śmietaną i odrobiną bulionu z klopsików. Wlewam do garnka i energicznie mieszam. Siekam koperek i dodaje. Doprawiam solą i pieprzem i chwilkę gotuje do zgęstnienia sosu. Wrzucam klopsiki.
Podaje z tłuczonymi ziemniakami lub makaronem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz