Uwielbiam koperek w różnych potrawach, ten jego zapach i ten smak, wprost zachwyca mnie. Obecnie nie wyobrażam sobie, np. ziemniaków (i to niekoniecznie młodych) podanych bez koperku, dodaję go niemalże do każdego obiadu, a dziś przygotowałam przepyszne klopsiki w sosie koperkowym.
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 1 czerstwa bułka(namoczona w wodzie a potem odciśnięta)
- 3/4 litra bulionu
- 1 jajko
- kilka łyżek mąki do odtoczenia
- sól, pieprz
- pęczek koperku
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki śmietany
Formuje klopsiki. Mogą być małe lub duże. U mnie sprawdzają się średnie.
Obtaczam w mącę, strzepując jej nadmiar. Do garnka wlewam bulion i gotuje. Na wrzątek wrzucam klopsiki i gotuje na małym ogniu około 20 minut.
Klopsiki wyjmuje z garnka. Mąkę rozprowadzam ze śmietaną i odrobiną bulionu z klopsików. Wlewam do garnka i energicznie mieszam. Siekam koperek i dodaje. Doprawiam solą i pieprzem i chwilkę gotuje do zgęstnienia sosu. Wrzucam klopsiki.
Podaje z tłuczonymi ziemniakami lub makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz