wtorek, 23 września 2014

Słodko - pikantne skrzydełka





























Gorące, zrumienione, wspaniale odchodzą od kości i ciekawie smakują…


Składniki:

  • 15 skrzydełek z kurczaka
  • sól
  • ok. 1 szklanka (200 ml) sosu słodko-pikantnego (ja użyłam TAO TAO)


Mięso myję i osuszam. Skrzydełka układam w głębokim naczyniu, przyprószam solą i zalewam sosem. Sos dokładnie wcieram, wmasowując go w mięso. Tak przygotowane skrzydełka wstawiam pod przykryciem do lodówki na minimum 30 minut, najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyjmuję mięso z lodówki i nagrzewam piekarnik do 200 st. C. Skrzydełka układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawiam do  piekarnika. Piekę przez jakieś 30-40 minut, a tak naprawdę do czasu, aż mięso się upiecze, będzie ładnie odchodzić od kości, a skórka się apetycznie zrumieni. Podaję z frytkami lub pieczonymi ziemniakami:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz