czwartek, 25 września 2014

Makaron w sosie pieczarkowym z kurczakiem





























Składniki

Pół piersi z kurczaka
30 dag pieczarek
400g makaronu
mała marchewka
0,5 l bulionu
Kostka sera topionego śmietankowego – 100g
1,5 łyżki mąki +woda
2-3 ziarna ziela angielskiego
Liść laurowy
Sól
Pieprz
Olej


 Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. Cebulę i pierś z kurczaka kroję w kostkę, pieczarki w półtalarki, marchew ścieram na tarce. Wszystko smażę na patelni na odrobinie oleju do czasu odparowania „wody”. Solę i pieprzę do smaku. Następnie dodaje ser topiony, kostkę dzielę na mniejsze części. Po rozpuszczeniu sera dolewam bulion, dodaje ziele angielskie i liść laurowy. Gotuje chwilę, by smaki się ze sobą połączyły. Następnie mąkę rozrabiam z wodą za pomocą trzepaczki. Dodaje ją do sosu w celu zagęszczenia. Gotuje jeszcze chwilę. Dodaje makaron i od razu podaje.


1 komentarz: