wtorek, 9 września 2014

Spaghetti z sosem pomidorowym





























Dziś jedno z najpopularniejszych dań, które goszczą w moim domu. Spaghetti robię dość często, gdyż mój wybredny narzeczony naprawdę je lubi. Staram się je nieco urozmaicać, więc eksperymentuje z sosami. Dziś wersja mocno pomidorowa, lekko pikantna z wyczuwalnym smakiem ziół. Zapraszam!

Składniki:
  • 0,5 kg mielonego mięsa (u mnie wieprzowo-wołowe), 
  • 2-3 łyżki oleju, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • puszka pomidorów bez skórki,
  • 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,  
  • 2-3 łyżki mąki ,     
  • 1 paczka makaronu spaghetti
  •  sól, pieprz, 
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, 
  • po pół łyżeczki bazylii, oregano i tymianku 
  • odrobina tabasco (można pominąć)
 Mięso podsmażam na oleju w garnku. Solę i pieprzę. Gdy straci surowość dodaję pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zrumieni, a czosnek zacznie intensywnie pachnieć mięso zalewam pomidorami w puszce i wodą (u mnie ok.1,5 szklanki). Gdy całość się zagotuję dodaję koncentrat i przyprawiam solą, pieprzem, papryką i ziołami. Jeśli chcemy potrawie nadać charakteru, w tym momencie dodaję Tabasco:) Gotuję ok 10-15 minut. Jeśli jest zbyt rzadkie z mąki i wody robię "zaklepkę". Podaję z makaronem ugotowanym al dente.



Warzywa psiankowate 2014 Pora na pomidora! Dieta Śródziemnomorska Włoskie smaki Warzywa psiankowate 2014

2 komentarze:

  1. Dziękuję za dodanie do mojej akcji tej włoskiej klasyki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spaghetti z sosem pomidorowym trudno nie lubić ;) Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej ;)

    OdpowiedzUsuń