czwartek, 18 września 2014

Aromatyczny gulasz z szynki






























Miękkie mięso rozpływające się w ustach z dobrze doprawionym sosem, czyli gulasz idealny. Najczęściej podaje go z makaronem lub kaszą, ale dzisiejszy wariant zaserwowałam z plackami ziemniaczanymi. Niebo w gębie:)


Składniki:
500 g szynki
1 czerwona papryka
200 g pieczarek
1 cebula
1 liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz
woda
olej
papryka ostra
kostka mięsna
1 łyżka mąki + 1 łyżka śmietany + odrobina zimnej wody


 Mięso płuczę, osuszam i kroję w sporą kostkę. Na patelni rozgrzewam olej, nakładam mięso i obsmażam ze wszystkich stron. W rondelku na niewielkiej ilości oleju rumienię posiekaną cebulę. Mięso przekładam do cebuli, zalewam wodą w takiej ilości, by zakrywała mięso, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, kostkę i gotuję do miękkości (W razie potrzeby wodę należy uzupełniać). Po upływie ok. 40 minut do mięsa dodaję pokrojoną w kostkę paprykę oraz w plasterki pieczarki.
Kiedy mięso będzie miękkie, w miseczce dokładnie mieszam mąkę ze śmietaną i zimną wodą. Wlewam do sosu i mieszam. Doprawiam solą, pieprzem oraz papryką.


3 komentarze:

  1. Lubię takie konkretne dania!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas!

    OdpowiedzUsuń
  2. A co z pieczarkami ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest napisane: Po upływie ok. 40 minut do mięsa dodaję pokrojoną w kostkę paprykę oraz w plasterki pieczarki. Pozdrawiam:)

      Usuń