piątek, 5 września 2014

Udka zapiekane z porem i serem





























Pyszne i oryginalne danie to fajna alternatywa na niedzielny obiad. Usunięcie kości wymaga troszkę wprawy, ale naprawdę nie jest to trudna czynność.

Składniki:
  • 10 udek kurczaka,
  • 2 pory, 
  • 10 plasterków żółtego sera,
  • przyprawa do drobiu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pieprz,
  • sól.
 Udka kurczaka myję i usuwam z nich wszystkie kości oraz zdejmuje z nich skórę. Następnie posypuje przyprawą do kurczaka. Por kroję w cienkie krążki i podsmażam na łyżce masła, doprawiam pieprzem i solą oraz dodaje wyciśnięty ząbek czosnku. Udka układam na blaszce i piekę ok 30 min w piekarniku w 190 stopniach. Po tym czasie wyjmuje udka z piekarnika, układam na nich por i plasterek sera i zapiekam jeszcze przez 15 min.



2 komentarze:

  1. Pyszny miałaś dzisiaj obiad, takie kotlety to ja zawsze i wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze takich, pychotka.

    OdpowiedzUsuń