Pyszne i oryginalne danie to fajna alternatywa na niedzielny obiad. Usunięcie kości wymaga troszkę wprawy, ale naprawdę nie jest to trudna czynność.
Składniki:
- 10 udek kurczaka,
- 2 pory,
- 10 plasterków żółtego sera,
- przyprawa do drobiu,
- 1 ząbek czosnku,
- pieprz,
- sól.
Udka kurczaka myję i usuwam z nich wszystkie kości oraz zdejmuje z
nich skórę. Następnie posypuje przyprawą do kurczaka. Por kroję w
cienkie krążki i podsmażam na łyżce masła, doprawiam pieprzem i solą
oraz dodaje wyciśnięty ząbek czosnku. Udka układam na blaszce i
piekę ok 30 min w piekarniku w 190 stopniach. Po tym czasie wyjmuje
udka z piekarnika, układam na nich por i plasterek sera i zapiekam
jeszcze przez 15 min.
Pyszny miałaś dzisiaj obiad, takie kotlety to ja zawsze i wszędzie :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takich, pychotka.
OdpowiedzUsuń