wtorek, 16 września 2014

Żurek z białą i wiejską kiełbasą































Żurek - jedna z moich ulubionych zup. Ogólnie jestem zupoholiczką, więc większość zup to moje ulubione:) Kocham  ją za konsystencję, kwasowość oraz łatwość przygotowania. Żurek najczęściej je się z białą kiełbasą lub jajkiem. Tak też je się u nas. Dodatkowo dodaję wiejską kiełbasę, ale ponieważ nie przepadam za boczkiem, to go nie dodaję. 

 

Składniki:

  • 200g boczku, najlepiej wędzonego,
  • laska wiejskiej kiełbasy, 
  • średnia cebula,
  • 2 białe kiełbasy,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 4 ziemniaki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • butelka żuru staropolskiego (500ml) lub domowy zakwas
  • mała śmietana 18%,
  • 2 listki laurowe, 
  • 3 ziarenka ziela angielskiego, 
  • sól lub przyprawa uniwersalna, 
  • pieprz, 
  • majeranek,
  • 2 jajka.

 Kiełbasę wiejską i cebulkę lekko przesmażam na rumiano. Wrzucam do garnka i zalewam wodą ok.3l. Wkładam białą kiełbasę, liście laurowe, ziele angielskie, solę i pieprze. Marchew kroję w talarki, natomiast seler i pietruszkę zostawiam w kawałku. Dodaję do wywaru, gdy ten się zagotuje. Gotuję na małym ogniu ok.35-40min, po czym dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki zmiękną wlewam żur i dodaję przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przez chwilę gotuję. Śmietanę wlewam do miseczki i cały czas mieszając dolewam po łyżce zupy, aż będzie rzadka. Następnie wlewam do zupy, tym razem ciągle mieszając w garnku. Na koniec dodaję sporo majeranku. Próbuję i ewentualnie jeszcze doprawiam do smaku. Gotuję na twardo jajka. Kroję w ćwiartki i wkładam do talerza tuż przed podaniem.

1 komentarz: