poniedziałek, 22 września 2014

Biszkopt idealny - przepis podstawowy


























Puszysty, wysoki i zawsze się udaje. Idealny jako baza do tortów.


Składniki

5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


 Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaje cukier, dalej ubijając. Dodaję po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki i proszek mieszam, przesiewam i delikatnie dodaje do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera). Tortownicę o średnicy 22 - 24 cm wykładam papierem do pieczenia (ja piekłam w 22 cm, biszkopt urósł do wysokości formy). Boków formy niczym nie smaruję, papierem wykładam tylko dno. Wykładam ciasto. Piekę w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).



2 komentarze:

  1. wygląda jak by był z 10 jaj

    OdpowiedzUsuń
  2. rzeczywiście duży biszkopt na 5jajkach i bez octu to gratuluje że taki duży urusł

    OdpowiedzUsuń