czwartek, 4 września 2014

Puszyste mleczko





























CIASTO

• 4 jajka
• 3/4 szklanki cukru
• 1 szklanka mąki pszennej
• 7 łyżek oleju
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PUSZYSTE MLECZKO

• 400 ml śmietanki kremówki
• 1 śnieżka
• 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody


Jaja ubijam z cukrem. Pod koniec ubijania wlewam olej, dodaję przesianą  mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam. Piekę ok. 40 minut w temp.p. 180*C Przekrawam na 2 części.


 Śmietankę ubijam razem ze śnieżką, jak będzie dobrze ubita to powoli wlewam przestudzoną żelatynę.  Spodni krążek ciasta smarujemy cienko dżemem, wlewam białą piankę i przykrywam drugą częścią ciasta. Odstawiam w chłodne miejsce.
 Ciasto można polać polewą czekoladową albo opruszyć cukrem pudrem.


1 komentarz: